Jak připravit sladký pohár s ovocným želé a tvarohem | recept
Sladký pohár s ovocným želé a tvarohem | recept. V létě, a to obzvlášť v letošním horkém, není chuť na pečení sladkých dezertů a zákusků. Dáváme přednost studeným ovocným pohárům. Dozrávají postupně různé druhy ovoce: jahody, borůvky, třešně, meruňky, maliny a ovocná složka může být pokaždé jiná. Náš dnešní tip je na sladký pohár s jahodovým želé a tvarohovo-pudinkovým krémem.
Co je potřeba
- čerstvé jahody (jiné ovoce)
- cukr podle chuti
- 1 vanilkový pudink (na obr. matcha pudink)
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 dl sladkého červeného vína
- sáček želatiny
- čokoláda na zdobení
Krok 1
Čerstvé jahody (nebo jiné ovoce) pokrájejte na menší kousky a nechte v hrnku pod poklicí přejít varem. Jahody nepodlévejte vodou, jen je prosypejte krystalovým cukrem podle vlastního uvážení. Jahody pustí šťávu a jakmile je cukr rozpuštěný, hrnec odstavte. Šťávu slijte a jahody rozdělte rovnoměrně do sklenic.
Krok 2
V jahodové šťávě rozmíchejte želatinu a přidejte červené víno. Tekutiny by mělo být asi půl litru na sáček želatiny. Zahřejte ji, ale nesmí přejít varem. Rozpuštěnou želatinu nalijte do sklenic a nechte ztuhnout. Sklenice můžete podepřít, aby vrstva byla šikmá, bude to hezky vypadat.
Krok 3
Na tvarohový krém uvařte pudink běžným způsobem podle návodu na sáčku. Uvařený lehce pocukrujte krystalovým cukrem a nechte vychladnout. Cukr zabrání vytvoření škraloupu. Do studeného zašlehejte tvaroh a krém oslaďte dle chuti.
Krok 4
Krém rozdělte do pohárů na ztuhlé ovocné želé. Povrch můžete posypat strouhanou čokoládou nebo ozdobit šlehačkou. Podávejte jako dezert. Poháry je možné připravit i bez cukru. K oslazení vyberte sladidlo, které je vaše oblíbené (já používám stevii a čokoládu na vaření bez cukru).
Krém můžete udělat z ušlehané smetany ke šlehání, do níž vmícháte tvaroh. Dobrý bude i s tvarohovou zmrzlinou. Želé s ovocem je lepší, přidáte-li trochu alkoholu podle druhu ovoce. Třešně – griotka, meruňky – meruňkovice nebo mandlový likér, borůvky – vodka atd.