staročeský

Jak upéct mini trdelníčky | recept

Mini trdelníčky | recept. Každý z vás se už jistě setkal se „staročeským“ trdelníkem. Tato pochoutka, prodávaná ve stáncích s občerstvením na nejrůznějších akcích, ve skutečnosti staročeská původem není, proto ty uvozovky. Podle některých pramenů je...

Jak upéct kachnu na jablkách | recept

Kachna na jablkách | recept. Pečená kachna je oblíbeným slavnostním jídlem. Kachní maso je samo o sobě chutné a pokud je dobře připravené, tak i šťavnaté. Nejlepší maso má kachna pižmová, kterou určitě znáte pod názvem husokachna nebo kachna čínská...

Jak upéct staročeský medovník | recept

Staročeský medovník | recept. Medovník je staré slovanské pečivo z medových plátů a krému. Na venkově, zejména rodiny včelařů, ho pekli podle rodinných receptů předávaných z generace na generaci. Proto je také kuchařských receptů, na ten „jedině...

Jak upéct bezlepkový staročeský moučník | recept

Bezlepkový staročeský moučník | recept. Tento moučník neobsahuje mouku, je proto vhodný pro nemocné celiakií nebo osoby nesnášející lepek. Příprava je velmi snadná a rychlá, výsledkem je vláčný, šťavnatý řez s dlouhou trvanlivostí. V chladničce...

Jak uvařit tradiční vánoční polévky | recepty

Vánoční polévky | recepty. Tradicí štědrovečerního stolování je bohatě prostřený stůl. Jednotlivým chodům se připisoval symbolický význam. Různé zvyklosti v souvislosti s jednotlivými jídly nejsou všude stejné, ale ve většině případů se najdou...

Jak udělat kapra po staročesku

U nás se chová několik druhů kapra. Je to hlavně kapr obecný šupinatý, jehož celé tělo pokrývají šupiny. Kapr po staročesku je tradiční recept na úpravu kapra, který nesmí chybět na štědrovečerním stole. Dopřát si kapra po staročesku ale nemusíme...