Jak upéct slané muffiny s feferonkami a sýrem | recept
Slané muffiny s feferonkami a sýrem | recept. Slané muffiny představují skvělou alternativu k chuťovkám a slaným závinům. Jsou velmi jednoduché a rychlé na přípravu a výsledkem je efektní pokrm vhodný k rychlé svačině, ale i na oslavy, pikniky a další slavnostnější příležitosti. Vyzkoušejte následující recept na pikantní slané muffiny s feferonkami a sýrem.
Co je potřeba
Co je potřeba na 12 muffinů:
- 2 vejce
- 120 ml rostlinného oleje
- 250 ml bílého jogurtu
- 1 lžička soli, mletý pepř
- 1 lžička třtinového cukru
- 250 g hladké špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g strouhaného tvrdého sýra (např. goudy, ementálu či čedaru)
- 1 malá cibule
- 6–8 nakládaných chilli papriček
- hrst čerstvých bylinek (hodí se třeba bazalka, tymián, oregano pažitka či petrželka)
- forma či silikonové formičky na muffiny
Krok 1
Sýr nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme najemno a feferonky na kousky. Vejce ušleháme s olejem, bílým jogurtem, solí, pepřem a třtinovým cukrem. Přisypeme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto.
Krok 2
Následně do těsta vmícháme nakrájenou cibuli a chilli papričky, nastrouhaný sýr a pokrájené čerstvé bylinky. Vše důkladně promícháme.
Krok 3
Těsto rozdělíme do formiček či papírových košíčků. Muffiny poté dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme je asi 20 minut dozlatova.
Krok 4
Před podáváním necháme muffiny mírně vychladnout. Skvěle chutnají i zcela studené.
- Cibuli lze nahradit jarní cibulkou nebo pórkem.
- Do muffinů je možné přidat také pikantní klobásu, slaninu či šunku.
- Místo tvrdého sýra lze použít i mozzarellu, nivu, balkánský sýr apod.
- Muffiny můžete pro slavnostnější příležitosti dozdobit slaným tvarohovým krémem a čerstvými bylinkami.