Jak připravit pikantní enchiladu z quinoy | recept
Pikantní enchilada z quinoy | recept. Enchilada představuje tradiční pokrm mexické kuchyně, jedná se o tortillu s náplní zapečenou v pikantní chilli omáčce. Pokud si ji chcete připravit ve zdravější a přirozeně bezlepkové variantě, vyzkoušejte náš recept na pikantní enchiladu z quinoy, což je obilnina s mnoha různými možnostmi využití. Postup je velmi jednoduchý.
Co je potřeba
- 1 hrnek quinoy
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- hrst mražené kukuřice
- 400 g čerstvých či konzervovaných rajčat
- 100 g marinovaného tofu
- 1 hrnek strouhaného tvrdého sýra (např. čedaru či goudy)
- sůl, pepř, chilli koření, čerstvé bylinky (např. koriandr, petrželka či oregano)
Krok 1
Quinou nejprve namočíme asi na 10 minut do studené vody. Poté ji scedíme, nasypeme do hrnce a zalijeme vývarem. Vše přivedeme k varu, plamen následně stáhneme a quinou vaříme na mírném ohni 15–20 minut doměkka.
Krok 2
Na 2 lžících olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli a chilli papričky a na plátky pokrájený česnek. Přidáme kukuřici, na malé kousky pokrájené tofu a rajčata a vše krátce podusíme. Nakonec do směsi vmícháme uvařenou quinou a polovinu strouhaného sýra, ochutíme ji solí, pepřem, chilli kořením a nasekanými bylinkami.
Krok 3
Směs rozetřeme do zapékací mísy vymazané zbylým olivovým olejem a zasypeme ji druhou polovinou strouhaného sýra. Enchiladu zapečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
Krok 4
Pikantní enchiladu z quinoy podáváme ihned, dozdobenou lžící zakysané smetany a čerstvými bylinkami.
- Místo tofu lze použít tempeh, kuřecí maso nebo nakládané fazole.
- Enchiladu z quinoy můžete před podáváním dozdobit nakrájeným avokádem a kouskem limetky.
- Kukuřici lze doplnit či nahradit jinými druhy zeleniny – např. mrkví, hráškem, brokolicí apod.