jaktak.cz

Jak připravit pikantní enchiladu z quinoy | recept

Pikantní enchilada z quinoy | recept. Enchilada představuje tradiční pokrm mexické kuchyně, jedná se o tortillu s náplní zapečenou v pikantní chilli omáčce. Pokud si ji chcete připravit ve zdravější a přirozeně bezlepkové variantě, vyzkoušejte náš recept na pikantní enchiladu z quinoy, což je obilnina s mnoha různými možnostmi využití. Postup je velmi jednoduchý.

Co je potřeba

  • 1 hrnek quinoy
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • hrst mražené kukuřice
  • 400 g čerstvých či konzervovaných rajčat
  • 100 g marinovaného tofu
  • 1 hrnek strouhaného tvrdého sýra (např. čedaru či goudy)
  • sůl, pepř, chilli koření, čerstvé bylinky (např. koriandr, petrželka či oregano)

Krok 1

Quinou nejprve namočíme asi na 10 minut do studené vody. Poté ji scedíme, nasypeme do hrnce a zalijeme vývarem. Vše přivedeme k varu, plamen následně stáhneme a quinou vaříme na mírném ohni 15–20 minut doměkka.

Krok 2

Na 2 lžících olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli a chilli papričky a na plátky pokrájený česnek. Přidáme kukuřici, na malé kousky pokrájené tofu a rajčata a vše krátce podusíme. Nakonec do směsi vmícháme uvařenou quinou a polovinu strouhaného sýra, ochutíme ji solí, pepřem, chilli kořením a nasekanými bylinkami.

Krok 3

Směs rozetřeme do zapékací mísy vymazané zbylým olivovým olejem a zasypeme ji druhou polovinou strouhaného sýra. Enchiladu zapečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.

Krok 4

Pikantní enchiladu z quinoy podáváme ihned, dozdobenou lžící zakysané smetany a čerstvými bylinkami.

  • Místo tofu lze použít tempeh, kuřecí maso nebo nakládané fazole.
  • Enchiladu z quinoy můžete před podáváním dozdobit nakrájeným avokádem a kouskem limetky.
  • Kukuřici lze doplnit či nahradit jinými druhy zeleniny – např. mrkví, hráškem, brokolicí apod.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pikantni-enchiladu-z-quinoy-recept.html