Jak připravit hlívovou polévku s brambory a zeleninou | recept
Hlívová polévka s brambory a zeleninou | recept. Hlíva ústřičná je chutná a zdravá houba, jež se dá velmi všestranně využít. Pokud hledáte recept na rychlý a jednoduchý pokrm z hlívy, zkuste si připravit hlívovou polévku s brambory a zeleninou. Hlíva polévce dodá jedinečnou chuť a určitě Vám v ní nebude scházet maso.
Co je potřeba
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- kousek květáku či brokolice
- asi 3 lžíce mraženého hrášku
- 300 g hlívy ústřičné
- 4 středně velké brambory
- asi 1,5 l vody či zeleninového vývaru
- sůl, pepř, mletá paprika, majoránka
- 2 lžíce hladké špaldové mouky + voda na zahuštění
Krok 1
Hlíva ústřičná je vhodná i při hubnutí, neboť má jen málo kalorií. Naopak obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, vitamínu C a mnoho dalších cenných látek. Mimo jiné zlepšuje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu, má protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky atd.
Krok 2
Hlívu omyjeme, odkrojíme tužší nohy – třeně (dají se dále zpracovat třeba sušením) a klobouky nakrájíme na malé kousky. Mrkev a brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme taktéž na malé kousky.
Krok 3
Na rostlinném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme hlívu a mrkev, vše zalijeme vodou a povaříme asi 15 minut.
Následně přidáme nakrájené brambory a další zeleninu a vše ještě asi 10–15 minut povaříme, dokud není hlíva i zelenina měkká.
Krok 4
Polévku osolíme, ochutíme kořením a prolisovaným česnekem, zahustíme ji špaldovou moukou rozmíchanou ve vodě a necháme krátce povařit.
Hlívovou polévku s brambory a zeleninou podáváme s čerstvým pečivem.
- Do polévky je možné přidat také řapíkatý celer, kořenovou petržel, pastiňák apod.
- Jestliže máte rádi pikantní pokrmy, dochuťte polévku trochou chilli koření.