Jak usmažit houby májovky v bramborovém těstíčku
Začíná, alespoň pro nás houbaře, veselejší část roku. Začínají růst první houby a tak vycházka v přírodě často bývá s bonusem ve formě nalezených hub. Proto vám nabízím tento recept. Využijete ho nejen na májovky nebo supermarketové žampiony, ale i na jiné druhy tvrdších lesních hub.
Co je potřeba
- kloboučky májovek (případně jiných hub)
- 3 středně velké syrové brambory
- 4 stroužky česneku
- 2 celá vejce
- 100 g hladké mouky
- 1/4 lžičky mletého pepře
- sůl
- mléko podle potřeby
- sádlo nebo olej na smažení
Krok 1
Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte k nim prolisovaný česnek. Nemusíte se držet uvedeného množství, česnek si nadávkujte podle toho, jak moc ho máte rádi. Do misky rozklepněte 2 celá vejce, směs osolte a okořeňte mletým pepřem. Promíchejte s moukou a zřeďte mlékem, aby těsto bylo o trochu hustější než na bramboráky.
Krok 2
Pokud budete mít štěstí a najdete májovky, obalujte jejich klobouky. Májovka je jednou z prvních jarních hub, jestliže ji bezpečně znáte, neváhejte se sběrem. V syrovém stavu má výraznou vůni, která se přirovnává k vůni čerstvě namleté mouky a někomu nemusí být příjemná. Tepelným zpracováním však vůně nebude patrná. Májovku nezkušený houbař může zaměnit s jedovatou závojenkou, nejste-li si jisti tím, že májovky bezpečně poznáte, raději použijte koupené žampiony.
Krok 3
Klobouky hub obalujte v připraveném těstíčku a smažte z obou stran v pánvi na rozpáleném sádle. Houby smažené na sádle jsou velmi chutné, ale chcete-li, místo sádla použijte olej. Absolutně nejlepší jsou houby připravené na přepuštěném másle zvaném Ghí.
Krok 4
Usmažené houby nechte chvilku na papírovém ubrousku. Ubrousek odsaje přebytečný tuk. Podávejte se zeleninovým salátem.