Jak připravit mexickou kuřecí polévku „pozole“ | recept
Mexická kuřecí polévku „pozole“ | recept. Pozole je hustá mexická polévka s masem, rajčaty a kukuřicí, dochucená je limetkovou šťávou, chilli papričkami a česnekem. Její příprava je jednoduchá a výsledný pokrm se hodí jako samostatný oběd či večeře, neboť je velmi sytý. V Mexiku se podává i pro zlepšení stavu v případě chřipky nebo také kocoviny.
Co je potřeba
- 3/4 litru kuřecího vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 200 g konzervovaných krájených rajčat (případně 2 čerstvá)
- 200 g vařeného kuřecího masa
- 300 g mražené či nakládané kukuřice
- sůl, pepř, mletá paprika, oregano či koriandr
- 1 lžíce limetkové šťávy
Krok 1
V hrnci rozpálíme olivový olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a chilli papričku a na plátky pokrájený česnek. Vše zalijeme konzervovanými rajčaty a asi 10 minut podusíme na mírném ohni. Směs nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.
Krok 2
V jiném hrnci přivedeme k varu kuřecí vývar, přidáme kukuřici a asi po 15 minutách i na kousky nakrájené či natrhané kuřecí maso. Následně do polévky vmícháme rajčatové pyré a vše ještě krátce povaříme.
Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, limetkovou šťávou a bylinkami.
Krok 3
Mexickou polévku pozole můžeme ihned podávat jen tak nebo ji dozdobit kouskem limetky a avokáda a čerstvými bylinkami.
- Namísto kuřecího masa je možné použít i vepřové. Jestliže nemáte předem vařené maso, uvařte jej přímo ve vývaru a poté nakrájejte na kousky.
- V tradičních mexických receptech se používá kukuřice hominy, pokud ji však neseženete, použijte klasickou mraženou či nakládanou kukuřici.
- Polévka se tradičně podává také s nakrouhaným syrovým zelím, nakrájenými ředkvičkami, tortillovými chipsy nebo jinými ingrediencemi.