Jak připravit čínskou vaječnou polévku | recept
Čínská vaječná polévka | recept. Vaječná polévka patří mezi nejjednodušší a velmi oblíbené pokrmy čínské kuchyně. Budete ji mít připravenou během chvilky, skvěle Vás zahřeje v chladném počasí a pomůže i při chřipce a nachlazení. Vyzkoušejte recept na čínskou vaječnou polévku uvedený na následujících řádcích. Dozvíte se také, jakými ingrediencemi můžete tuto polévku obohatit.
Co je potřeba
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 – 3 vejce
- 2 lžíce bramborového či kukuřičného škrobu
- 3 lžíce studené vody
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru
- 1 – 2 jarní cibulky
- sůl a pepř (případně i chilli) dle chuti, čerstvé bylinky na dozdobení (např. petrželka)
Krok 1
Do hrnce nalijeme kuřecí vývar, přidáme sušený zázvor a sojovou omáčku a vše přivedeme k varu. Škrob důkladně rozmícháme ve studené vodě a poté jej stálého míchání nalijeme do hrnce. Polévku povaříme na mírném ohni, dokud nezhoustne.
Krok 2
Zvýšíme plamen, v polévce vytvoříme vír a vlijeme do ní vejce, která jsme si předem rozklepli a mírně rozšlehali.
Krok 3
Vejce necháme krátce povařit a nakonec polévku dochutíme solí, pepřem (případně i chilli), pokrájenými čerstvými bylinkami a jarní cibulkou.
Krok 4
Čínskou vaječnou polévku rozlijeme do misek a před podáváním ji dozdobíme ještě trochou nakrájené zelené části jarní cibulky a čerstvými bylinkami.
- Kuřecí vývar se dá nahradit zeleninovým, v případě nouze pak kvalitním bujónem.
- Do polévky lze přidat také hrášek, kukuřici, mrkev, špenát, ale i najemno nakrájené rajče či jinou vhodnou zeleninu.
- Před podáváním je možné polévku dochutit trochou sezamového oleje.
- Vejce můžete doplnit uvařeným kuřecím masem, slaninou, kousky tofu či krevetami.