Jak připravit jablka ve vinném těstíčku | recept
Jablka ve vinném těstíčku | recept. Jablka jsou oblíbeným druhem ovoce používaným pro přípravu mnoha sladkých pokrmů a dezertů. Jednoduchým a velmi chutným dezertem mohou být třeba kousky jablek smažené ve vinném těstíčku. Následující recept je vhodný i pro úplné začátečníky v kuchyni.
Co je potřeba
- 2 velká jablka
- citronová šťáva z půlky citronu
- 2 vejce (oddělíme žloutky od bílků)
- 75 ml mléka
- 50 ml bílého vína
- 120 g hladké špaldové mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- rostlinný olej na smažení
- moučkový cukr a mletá skořice na posypání
Krok 1
Omytá jablka oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na silnější plátky. Poté je pokapeme citronovou šťávou, která jim dodá výraznější chuť a zabrání zhnědnutí.
Krok 2
Z bílků ušleháme tuhý sníh. V míse vyšleháme žloutky s třtinovým cukrem, přilijeme mléko a bílé víno a vše promícháme.
Krok 3
Následně přisypeme špaldovou mouku a špetku soli a nakonec do těsta opatrně vmícháme ušlehaný bílkový sníh. Mělo by vzniknout hustší hladké těstíčko.
Krok 4
Plátky jablek obalujeme v připraveném těstíčku a smažíme je ve vrstvě rozpáleného rostlinného oleje z obou stran dozlatova.
Krok 5
Smažené jablečné kousky položíme na papírový ubrousek, abychom odstranili přebytečný tuk, a posléze je posypeme moučkovým cukrem a skořicí. Jablka ve vinném těstíčku podáváme teplá či studená. Skvěle se k nim hodí vanilková zmrzlina nebo ochucený tvaroh. Na talíři je můžete dozdobit rozinkami a oříšky.
- Pro přípravu smažených jablek můžete využít i měkčí a starší jablka, která Vám zbyla po zimě.
- Na smažení je možné použít také přepuštěné máslo neboli ghí (recept na ghí zde: Jak připravit ghí), díky němuž získají smažená jablka ještě lepší chuť.