Jak na fermentovanou ovesnou kaši | recept
Fermentovaná ovesná kaše | recept. Fermentovaná ovesná kaše je alternativou ke klasické ovesné kaši. Fermentované ovesné vločky obsahují velké množství probiotických bakterií, které jsou důležité pro zdraví a správné fungování střev. A právě správně fungující střevní mikrobiom zodpovídá za zdraví člověka. Fermentovaná ovesná kaše se dělá pouze z vody a vloček. My si dnes ukážeme variantu se zakysaným mlékem, abychom dodali i bílkoviny.
Co je potřeba
Recept na 1 porci:
- 40 g ovesných vloček
- 200 ml kefíru, zakysaného podmáslí, acidofilního mléka nebo zákysu
Na dochucení:
- skořice nebo kvalitní kakao
- libovolné ořechy nebo semínka (já použila dýňové, konopné semínko a chia)
- libovolné čerstvé ovoce
Krok 1
Ovesné vločky smícháme se zakysaným mlékem a necháme v lednici přes noc odpočívat. Měly by se fermentovat alespoň 8 hodin, ideálně 12 hodin.
Na druhý den ráno dochutíme a ozdobíme podle potřeby. Výborná je kaše s kakaem, čerstvým banánem nebo jahodami, doplněné o chia nebo konopná semínka.
Uvedená porce vloček je ideální pro ženy, které mají spíše sedavé zaměstnání. Pro muže je vhodné zařadit větší množství vloček. Zároveň si dejte větší porci, když jste velmi aktivní.