Jak připravit tuňákovou antipastu | recept na zdravý salát
Jak připravit tuňákovou antipastu | recept na zdravý salát. Antipasta je druh předkrmu, jenž nevyžaduje žádnou složitou přípravu nebo dlouhé vaření. Stačí jednotlivé přísady nakrájet na kousky, spojit omáčkou a nechat vychladit. Antipasta se servíruje s bílým pečivem, slanými tyčinkami nebo krekry. Skládá se z různých kousků zeleniny, mas, ryb, sýrů i těstovin, receptů je nepočítaně. Důležitá je barevnost pokrmu, můžete si ji vyladit podle sebe, přidáním různých druhů zeleniny.
Co je potřeba
- 300 tuňáka (vařený, uzený, konzervovaný)
- 200 g vařené mrkve
- 100 g vařeného celeru
- 100 g vařených fazolových lusků
- 150 g vařeného květáku
- 200 g rajského protlaku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- stroužek česneku
- několik lžic olivového oleje
- 30 g cibule
- sůl
- mletý pepř
- několik kapek worcesteru
- podle potřeby vinný ocet
- olivy podle uvážení
Krok 1
Tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě nechte dobře okapat na sítu. Antipastu můžete také připravit z masa grilovaného nebo vařeného tuňáka, bude se lépe dělit na kousky, maso z konzervy se příliš rozpadá.
Krok 2
Mrkev, celer, lusky a květák uvařte a po vychladnutí naporcujte na kostičky. Zelenina by měla být spíše na drobnější kousky, někdy se uvádí na jedno až dvě kousnutí. Veškerou zeleninu v misce promíchejte.
Krok 3
V pánvi na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme protlak, hořčici, utřený česnek, sůl, pepř, worcester a podle chuti ocet. Dobře promícháme a takto připravenou omáčku nalijeme k zelenině. Opět promícháme.
Krok 4
Na závěr do antipasty přidáme rybí maso, olivy, znovu lehce promícháme a dáme odležet do chladničky. Chutě se navzájem propojí a antipasta je mnohem lepší. V chladničce vydrží několik dní. Množství je uvedeno pro 8 osob a recept je z Velké kuchařky Viléma Vrabce.