Jak připravit houbové lasagne | recept
Houbové lasagne | recept. Zkuste si oblíbené lasagně připravit trochu jinak než obvykle. Chybí tradiční přísady, jako jsou rajčata nebo mleté maso, ale sami se přesvědčíte, že i jiná, než klasická úprava, stojí za zařazení do jídelníčku.
Co je potřeba
- lasagne
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 g čerstvých hub (žampiony, lišky, směs lesních)
- olivový olej
- tymián
- 150 g anglické slaniny
- 750 ml mléka
- 75 g másla
- 75 g hladké mouky
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- bobkový list
- strouhaný sýr
Krok 1
Začneme tím, že si připravíme veškeré potřebné ingredience. Cibuli a česnek oloupeme, tvrdý sýr rozstrouháme na nudličky, slaninu pokrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. V houbové sezoně jídlo připravujeme z čerstvých lesních hub, nejsou-li k dispozici, postačí pěstované žampiony. Lasagne můžete udělat domácí nebo je koupit v obchodě.
Krok 2
Jako další si uvaříme bešamelovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a lehce osmahneme do světle žluté barvy. Pak zalijeme studeným mlékem, přidáme sůl, bobkový list (2 ks) a šleháme metličkou, aby se neutvořily moučné hrudky. Necháme směs asi dvě minuty povařit, okořeníme špetkou muškátového oříšku a prozatím odstavíme stranou.
Krok 3
Na pánvi rozehřejeme malé množství olivového oleje, osmahneme na něm drobně pokrájenou cibuli, česnek a kostky slaniny. Přidáme plátky hub, podle chuti sůl a lístečky tymiánu. Necháme vše dohromady lehce osmahnout. Vodu, která se uvolní z hub, nemusíme odpařovat, vstřebá se do lasagní při zapékání v troubě.
Krok 4
Zapékací misku vymažeme máslem s rozetřeným stroužkem česneku. Položíme vrstvu lasagní, na ni rozetřeme část bešamelu, opět položíme pláty těstovin a na ně část houbové směsi. Vrstvení opakujeme do spotřebování všech surovin. Nahoru, jako poslední vrstva, musí přijít bešamel.
Krok 5
Celý povrch rovnoměrně posypeme strouhaným sýrem a zapékáme v troubě asi 45 minut při 180 °C. Podáváme jako samostatný pokrm.