Jak upéct bramborový koláč s čedarem | recept
Slané koláče jsou velmi oblíbené, neboť se dají naplnit mnoha různými ingrediencemi a jejich příprava je velmi jednoduchá. Následující řádky Vám přináší recept na bramborový koláč s čedarem, který je chutný, vláčný a také opravdu sytý. Pokud Vám kousek zbude do druhého dne, věřte, že jeho chuť bude ještě delikátnější než ihned po upečení.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 1 vejce
- 2–3 lžíce mléka
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 ml rostlinného oleje nebo změklého másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- asi 1/2 lžičky soli
Pro přípravu náplně budeme potřebovat:
- 500 g brambor předem uvařených ve slupce
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 100 g čedaru
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, mletý muškátový oříšek, čerstvé bylinky (např. petrželka, pažitka, rozmarýn či bazalka)
Krok 1
Nejprve připravíme následujícím způsobem těsto: Vejce ušleháme s mlékem a rostlinným olejem nebo změklým máslem. Poté přisypeme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sůl.
Krok 2
Vypracujeme hladké těsto, které vmačkáme do koláčové formy a vytvoříme vyšší okraj.
Krok 3
Uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme k nim vejce, zakysanou smetanu a strouhaný čedar, najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vše ochutíme solí, pepřem, mletým muškátovým oříškem a nasekanými čerstvými bylinkami a směs důkladně promícháme.
Krok 4
Náplň nalijeme na těsto a rovnoměrně ji rozetřeme. Povrch můžeme posypat ještě trochou sýra.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme jej asi 45–55 minut.
Krok 5
Bramborový koláč s čedarem skvěle chutná teplý i studený. Podávat jej můžeme s čerstvou zeleninou či zeleninovým salátem.
Do náplně je možné přidat jarní cibulku či pórek, listový špenát, cherry rajčata nebo třeba černé olivy.