Jak připravit vejce s lososovou pěnou | recept
Vejce s lososovou pěnou | recept. Plněná natvrdo uvařená vejce jsou vhodná jako slavnostní předkrm pro mnoho příležitostí. Mimo to je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbylá vařená vejce. Vejce s lososovou pěnou Vás zajisté nadchnou svou jemně slanou chutí s nádechem uzeného a taktéž velmi jednoduchou přípravou.
Co je potřeba
- 6–8 vajec
- 120 g měkkého tvarohu
- 3 lžíce majonézy
- 1 malá cibule
- citronová šťáva
- uzený losos
- sůl, pepř, čerstvé bylinky
- zdobicí sáček
Krok 1
Vejce vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme trochu octa a vodu přivedeme k varu. Vejce vaříme asi 10 minut, aby byla uvařená natvrdo a zároveň zůstal žloutek krásně žlutý a mírně vláčný. Poté vejce zchladíme studenou vodou, oloupeme je, podélně rozpůlíme a vyjmeme žloutky.
Krok 2
Žloutky vložíme do mixéru a přidáme k nim uzeného lososa, tvaroh, majonézu, najemno nakrájenou cibuli, asi lžíci citronové šťávy, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky. Kousek uzeného lososa si můžeme schovat na dozdobení plněných vajec.
Krok 3
Vše rozmixujeme do hladka a případně dochutíme. V závislosti na použitém tvarohu bude možná potřeba přidat do pěny trochu mléka či smetany.
Krok 4
Lososovou pěnou naplníme zdobicí sáček a poté pomocí něj ozdobíme připravené bílky.
Krok 5
Naplněná vejce dozdobíme kouskem uzeného lososa a čerstvými bylinkami. Podáváme je samotné jako chuťovky nebo s pečivem a čerstvou zeleninou.
- Chuť vajec skvěle doplní pažitka, petrželka, saturejka či estragon. K uzenému lososu se hodí také čerstvý kopr.
- Na ozdobu plněných vajec můžete využít i olivy, kapary nebo nakládanou papriku či jinou zeleninu.
- Obyčejnou cibuli lze nahradit jarní cibulkou či pórkem.
- Pěna se dá připravit také z jiných druhů uzené ryby – např. z tuňáka či makrely.