Jak připravit kuře po sečuánsku | recept
Jak připravit kuře po sečuánsku | recept. Pokud si chcete připravit domácí „čínu“ bez glutamátu, vyzkoušejte náš recept na kuře po sečuánsku. Tento pokrm je součástí sečuánské (oblast jihozápadní Číny) kuchyně, která je typická svou pálivostí a zejména častým používáním chilli koření. Připravený jej budete mít raz dva.
Co je potřeba
- 500 g kuřecích prsou
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- asi 300 g čerstvé či mražené zeleniny (hodí se např. paprika, pórek, mrkev, jarní cibulka apod.)
- rostlinný olej na smažení
- trocha vody a lžička škrobu na podlití a zahuštění
- sůl, pepř, chilli, čerstvé bylinky (např. petrželka či koriandr)
Na marinádu si připravte:
- 1 lžíci rýžového nebo vinného octa
- 1 lžíci sherry nebo rýžového vína
- 1 lžíci sojové omáčky
- 1 lžíci chilli omáčky
- 1 lžičku třtinového cukru
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžičku soli
- 1/2 lžičky pepře
- chilli koření nebo nakrájenou chilli papričku (případně i kousek čerstvého zázvoru)
Krok 1
Nejprve připravíme marinádu důkladným rozmícháním všech uvedených ingrediencí. Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky a promícháme je s připravenou marinádou. Maso necháme marinovat alespoň 15 minut.
Krok 2
Následně namarinované kousky osmažíme na rozpáleném oleji v hluboké pánvi či woku. Poté maso z pánve vyjmeme.
Krok 3
V pánvi posléze osmažíme na plátky nakrájený česnek, na velké kousky pokrájenou cibuli a nudličky zeleniny (případně i sojové či bambusové výhonky a houby). Zeleninu ochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou.
Krok 4
Do pánve vrátíme osmažené maso a prohřejeme je. Nakonec směs podlijeme a zahustíme trochou vody smíchané se škrobem a přidáme nakrájené čerstvé bylinky. Kuřecí maso po sečuánsku podáváme s rýží či nudlemi. Pokrm můžeme před podáváním posypat praženými arašídy nebo nasekanou jarní cibulkou.
- Místo kuřecích prsou je možné použít maso z kuřecích stehen i kousky celého kuřete, případně krůtí či vepřové maso.
- Jestliže seženete sečuánský pepř, určitě jej neváhejte použít místo klasického černého.