Jak připravit špenátové tortilly ze špaldové mouky | recept
Špenátové tortilly ze špaldové mouky | recept. Možná jste již zkoušeli připravit tortilly z pšeničné či kukuřičné mouky. Pro ozvláštnění chuti i barvy můžete do těsta přidat i další ingredience, jako např. bylinky. V našem článku naleznete recept na špenátové tortilly upečené ze zdravější špaldové mouky. Špenát tortillám navíc dodá mnoho cenných látek. Najdete zde i několik tipů na masové i bezmasé náplně.
Co je potřeba
- 1 balení mraženého špenátu
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- asi 3 a půl hrnku špaldové mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička prášku do pečiva
Krok 1
Do mísy vložíme rozmražený špenátový protlak, přidáme rostlinný olej, špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a lžičku soli.
Krok 2
Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout v lednici. Kdyby bylo těsto moc řídké, přisypeme více mouky.
Krok 3
Těsto rozdělíme na zhruba 10 stejných dílů. Každý kus rozválíme na tenký plát a podle talíře vykrojíme kruh.
Krok 4
Tortilly pečeme nasucho na pánvi z obou stran, dokud se na nich nezačnou objevovat hnědé puchýřky.
Krok 5
Špenátové tortilly můžeme hned naplnit a podávat nebo je uskladnit zabalené do potravinářské fólie v lednici. Před použitím je stačí krátce zahřát.
Krok 6
K naplnění špenátových tortill lze použít třeba grilovaná kuřecí prsa, směs z mletého masa a rajčat, lososa, šunku, dušenou zeleninu a fazole, žampiony, tvrdý i tvarohový sýr, tofu a mnoho jiných ingrediencí. Vše dozdobte čerstvou zeleninou, trochou zakysané smetany a pokrájenými bylinkami.
- V sezóně použijte klidně čerstvý listový špenát místo mraženého. Před použitím jej chvilku povařte a rozmixujte na pyré.
- Špenátový protlak je možné nahradit mrkvovým, dýňovým, rajčatovým či cuketovým pyré.
- Špenátové tortilly se dají použít pro přípravu nejrůznějších mexických pokrmů – uděláte z nich enchiladu, burrito atd.