Jak upéct zdravé fazolové cookies | recept
Zdravé fazolové cookies | recept. Fazole a stejně tak i další druhy luštěnin se využívají především pro přípravu polévek, kaší, chilli a dalších slaných pokrmů. Možná znáte také sladké fazolové brownies. Věděli jste však, že se z fazolí dají upéct velmi chutné a zdravé sušenky? Pokud fazole důkladně rozmixujete, nikdo ani nepozná, z čeho jsou sušenky vyrobené, což může být někdy velká výhoda, obzvláště v případě dětí. Na následujících řádcích naleznete jednoduchý návod, jak upéct zdravé fazolové cookies.
Co je potřeba
- 1 plechovka červených nebo černých fazolí ve slaném nálevu
- 1 vejce
- 3 lžíce slunečnicového nebo kokosového oleje
- zhruba 180 g celozrnné špaldové mouky
- 80 g třtinového cukru (případně jiného sladidla)
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce slunečnicových či jiných oblíbených semínek
- kousek kvalitní čokolády
- špetka soli
- pečicí papír
Krok 1
Fazole propláchneme studenou vodou, abychom vymyli slaný nálev, poté je scedíme a rozmixujeme. Rozmixované fazole ušleháme s vejcem, slunečnicovým či rozehřátým kokosovým olejem a třtinovým cukrem.
Krok 2
Poté vmícháme špaldovou mouku, kakao a špetku soli. Kdyby bylo těsto příliš řídké, přisypeme více mouky.
Těsto důkladně promícháme a nakonec do něj vsypeme slunečnicová semínka a na malé kousky pokrájenou čokoládu.
Krok 3
Hotové těsto necháme chvíli ztuhnout v lednici a poté z něj navlhčenýma rukama tvarujeme placičky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 4
Fazolové cookies pečeme asi 25-30 minut při teplotě 180 °C. Necháme je vychladnout a můžeme podávat. Zbylé sušenky skladujeme v suchu v uzavíratelné nádobě.
- Namísto kakaa můžete použít karob, případně sušenky dochutit mletou skořicí nebo vanilkou.
- Semínka lze nahradit či doplnit ořechy, sušeným ovocem, strouhaným kokosem apod.
- Pokud máte čas a chuť, použijte klidně sušené fazole. Nejprve je klasicky namočte přes noc a poté uvařte doměkka.