Jak připravit plněné zelné listy | recept
Plněné zelné listy | recept. Plněné zelné listy mají svůj původ v Srbsku. Ani Vy se však jejich přípravy nemusíte obávat, i když jste třeba úplný začátečník v kuchyni. Pokud se Vám nepodaří oddělit listy ze zelné hlávky v kuse, vůbec nic se neděje. Ani dokonalé smotání závitků není potřebné, náplň ze zelných listů nevypadne. Vyzkoušejte náš recept na zdravé plněné zelné listy s rajčatovou omáčkou a uvidíte sami.
Co je potřeba
- 8 středně velkých zelných listů
- 250 g mletého masa
- 2 jarní cibulky s natí (případně klasická cibule či šalotka)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- voda či vývar na podlití
- 1 plechovka loupaných rajčat
- sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé či sušené bylinky
Krok 1
Mleté maso osolíme, opepříme a okořeníme mletou paprikou, přidáme 2 prolisované stroužky česneku a 1 nakrájenou jarní cibulku. Náplň důkladně promícháme.
Krok 2
Zelné listy ponoříme do vařící osolené vody a vaříme je asi 5 minut. Poté seřízneme tvrdý střed každého listu.
Krok 3
Na střed zelného listu naneseme lžíci masové směsi, zelný list přehneme přes náplň ze dvou stran do středu a poté zabalíme i zbývající strany. Nakonec závitky svážeme nití.
Krok 4
Na olivovém oleji osmažíme zbylou jarní cibulku nakrájenou na kousky, následně přidáme zelné závitky, krátce je orestujeme a zalijeme trochou vody či vývaru. Závitky dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 15 minut.
Krok 5
Posléze je z pánve vyjmeme, vlijeme do ní plechovku loupaných rajčat, asi 5 minut je podusíme a omáčku pak rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme ji prolisovaným stroužkem česneku, solí, pepřem a nakrájenými čerstvými bylinkami.
Krok 6
Do rajčatové omáčky vložíme zpět zelné závitky a prohřejeme je. Plněné zelné listy s rajčatovou omáčkou podáváme s dušenou rýží.
- Jestliže nemáte v oblibě rajčatovou omáčku, můžete zelné listy naplnit mletým masem smíchaným s rýží, kuskusem či quinoou a případně i se syrovou nebo mraženou zeleninou nakrájenou na malé kousky. Podávejte k nim třeba vařené brambory.
- Místo zelných listů je možné použít listy vinné či kapustové.