Jak připravit noky ze sladkých brambor se zeleninou | recept
Noky ze sladkých brambor se zeleninou | recept. Sladké brambory neboli batáty mohou být využity stejně jako brambory klasické pro přípravu nejrůznějších příloh. Noky ze sladkých brambor mají výraznější chuť a zajímavou barvu, navíc jsou batáty plné cenných látek. Vyzkoušejte náš recept na noky ze sladkých brambor se zeleninou, kterou můžete libovolně obměňovat podle sezóny.
Co je potřeba
- 2 středně velké batáty
- 1 vejce
- 1,5–2 hrnky polohrubé špaldové mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- čerstvá či mražená zelenina – např. mrkev, brokolice, květák, hrášek, zelené fazolky, paprika, cuketa, lilek apod.
- 3 větší rajčata
- trocha vody či zeleninového vývaru na podlití
- sůl, pepř, mletý muškátový oříšek, čerstvé bylinky
Krok 1
Batáty oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. V osolené vodě je uvaříme doměkka jako klasické brambory. Trvá to asi 15 minut.
Krok 2
Mezitím připravíme následujícím způsobem zeleninovou omáčku: Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek nakrájený na plátky. Poté přidáme na kousky nakrájenou zeleninu, osolíme ji a zalijeme trochou vody či vývaru.
Krok 3
Zeleninu podusíme, dokud nebude téměř měkká. Nakonec přisypeme kousky rajčat a po změknutí je rozmačkáme. Omáčku ochutíme pepřem a čerstvými bylinkami.
Krok 4
Vychladlé sladké brambory rozmačkáme vidličkou nebo zlehka promixujeme ponorným mixérem. Přidáme vejce, asi lžičku soli a špetku mletého nebo čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Postupně pak přisypáváme špaldovou mouku, dokud nevznikne vláčné nelepivé těsto.
Krok 5
Z těsta posléze vyválíme tenké válečky a nakrájíme je na kousky široké asi 2 centimetry. Vhodíme je do hrnce s osolenou vroucí vodou a vaříme na mírném ohni. Jakmile vyplavou na hladinu, můžeme je scedit.
Krok 6
Noky na talíři přelijeme zeleninovou omáčkou a případně posypeme strouhaným sýrem.
Noky ze sladkých brambor můžete také podávat jako přílohu třeba ke špenátu, omáčkám či dušenému zelí.