Jak připravit krémovou žampionovou polévku s divokou rýží | recept
Krémová žampionová polévka s divokou rýží | recept. Pokud máte rádi houbovou polévku, nemusíte čekat na houbařskou sezónu. Zkuste si připravit polévku ze žampionů, které jsou běžně k sehnání během celého roku, anebo si je dokonce můžete vypěstovat doma. Přinášíme Vám recept na netradiční krémovou žampionovou polévku s divokou rýží. Uvařte si ji třeba jako rychlou večeři, její příprava je opravdu jednoduchá.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje či másla
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 250 g očištěných žampionů
- 4 lžíce divoké rýže
- 1 litr zeleninového vývaru
- 50 ml smetany či mléka (v obyčejné či rostlinné variantě)
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky (např. tymián, šalvěj, petrželka, bazalka či rozmarýn)
Krok 1
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer pak pokrájíme na malé kousky.
Krok 2
Na olivovém oleji nebo másle osmažíme cibuli a poté i prolisovaný česnek. Následně přidáme nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a plátky žampionů. Směs krátce orestujeme, přisypeme divokou rýži, asi lžičku soli a vše zalijeme vývarem.
Krok 3
Polévku pod pokličkou vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Následně část polévky rozmixujeme ponorným mixérem, abychom ji zahustili. Polévku ještě zjemníme smetanou či mlékem.
Krok 4
Nakonec polévku dochutíme kořením a čerstvými či sušenými bylinkami.
Krémovou žampionovou polévku s divokou rýží podáváme s čerstvým pečivem, ozdobenou čerstvými bylinkami.
- Do polévky je možné přidat i jiné druhy zeleniny – např. kořenovou petržel, brambory, hrášek apod.
- Žampionovou polévku můžete zahustit také jíškou.