Jak připravit indickou zeleninovou kormu | recept
Indická zeleninová korma | recept. Korma je jedním z tradičních indických pokrmů, pro jehož přípravu můžete zvolit kuřecí či vepřové maso, ale klidně si vystačíte pouze s různými druhy zeleniny. Jedná se o úžasně aromatickou a mírně pikantní omáčku, kterou ocení i všichni, kdo neholdují příliš ostrému jídlu. Recept na indickou zeleninovou kormu naleznete na řádcích níže. Postup je velmi rychlý a jednoduchý.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje nebo ghí (přepuštěného másla)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- asi 500 g libovolné zeleniny (např. mrkev, fazolové lusky, květák, hrášek apod.)
- 2 menší brambory
- sůl, pepř, kurkuma, římský kmín, garam masala koření (případně oblíbené kari koření)
- čerstvé bylinky na ozdobení (např. koriandr či petrželka)
- 50 ml bílého jogurtu
- 250 ml kokosového mléka či smetany (lze nahradit jinou rostlinnou, případně kravskou smetanou)
Krok 1
V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej nebo ghí a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a najemno pokrájený nebo nastrouhaný čerstvý zázvor.
Krok 2
Posléze přidáme očištěnou zeleninu (včetně brambor) nakrájenou na malé kousky. Vše osolíme, okořeníme a zalijeme kokosovým mlékem. Zeleninu dusíme na mírném ohni do změknutí.
Krok 3
Nakonec omáčku zahustíme bílým jogurtem a případně dochutíme. Podáváme ji zdobenou čerstvými bylinkami s dušenou rýží nebo indickými plackami.
- Zeleninu můžete libovolně obměňovat, použít se dají nejrůznější druhy – např. paprika, rajčata, brokolice apod.
- Přidat lze i velmi chutný indický sýr – paneer. Pokud jej neseženete, je možné si jej vyrobit doma.
- Omáčku je možné ozvláštnit plátky mandlí nebo kešu ořechy. Pálivější omáčky pak dosáhnete, pokud přidáte chilli koření či nakrájenou chilli papričku.