Jak připravit zdravé domácí müsli tyčinky | recept
Zdravé domácí müsli tyčinky | recept. Müsli tyčinky jsou často propagovány jako součást zdravého a dietního jídelníčku. Složení tomu však většinou bohužel neodpovídá, neboť jsou vyráběny i z palmového oleje a velkého množství bílého cukru. Zkuste si tedy vyrobit svoje vlastní. Recept na zdravé domácí müsli tyčinky naleznete na řádcích níže.
Co je potřeba
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 hrnku špaldových nebo jiných vloček
- 120 g kvalitního medu či rostlinného sirupu
- 1/2 hrnku sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, pokrájené meruňky apod.)
- 1/2 hrnku směsi ořechů a případně i semínek (chia, dýňová, sezamová, slunečnicová atd.)
- mletá skořice nebo čerstvá vanilka
- 10 lžic kokosového oleje
- špetka soli
Krok 1
Kokosový olej i med necháme předem chvilku povolit ve vodní lázni. Vločky smícháme v míse se sušeným ovocem, semínky a pokrájenými ořechy. Směs ochutíme skořicí a přisypeme špetku soli.
Krok 2
Poté přidáme rozpuštěný med a kokosový olej a vše důkladně promícháme.
Směs rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dobře ji umačkáme. Plech vložíme do trouby vyhřáté na asi 160–180 °C a hmotu pečeme zhruba 30 minut.
Krok 3
Následně ji necháme vychladnout a teprve poté rozkrájíme na jednotlivé tyčinky. Hotové müsli tyčinky uchováváme v uzavíratelné nádobě na suchém místě.
- Pro výrobu bezlepkových müsli tyčinek můžete zvolit bezlepkové ovesné vločky, ale i jáhlové, kukuřičné, rýžové, amarantové apod.
- Směs je možné ochutit i strouhaným kokosem, kakaem či karobem, případně tyčinky posléze namáčet do kvalitní polevy.
- Část množství medu můžete nahradit rozmačkaným čerstvým banánem nebo rozmixovanými datlemi.
- Tyčinky se nám budou lépe krájet, pokud plech po upečení vložíme na chvíli do mrazáku.