Jak připravit čínskou polévku s nudlemi a žampiony | recept
Čínská polévka s nudlemi a žampiony | recept. Instantní čínské polévky ze sáčku jsou sice velmi rychle připravené, ale se složením už je to bohužel horší. Naši čínskou polévku s nudlemi a žampiony budete mít taktéž připravenou během chvíle, navíc je z čerstvých ingrediencí a neobsahuje škodlivý glutamát. Pikantnost polévky závisí pouze na použitém koření. Postup naleznete v následujícím článku.
Co je potřeba
Co je potřeba na 2 až 3 porce:
- 2 lžíce olivového či sezamového oleje
- 3 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 150 g očištěných nakrájených žampionů
- 1 litr zeleninového vývaru
- sojová omáčka dle chuti
- zhruba 150 g rýžových nudlí
- hrášek, fazolové lusky či jiná vhodná zelenina (např. mrkev, pak choi, čínské zelí apod.)
- sůl, pepř, chilli koření, bylinky (třeba petrželku či koriandr)
Krok 1
Na olivovém oleji osmažíme na plátky nakrájené žampiony a posléze i prolisovaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor. Žampiony ochutíme také sojovou omáčkou.
Krok 2
Následně do hrnce nalijeme zeleninový vývar, přidáme pokrájenou zeleninu, koření a obsah hrnce přivedeme k varu. Plamen stáhneme a zeleninu povaříme, dokud nebude téměř měkká. Do polévky poté vložíme rýžové nudle (a případně i zeleninu, které postačí pouze pár minut tepelné úpravy) a uvaříme je podle návodu. Nakonec polévku podle potřeby dochutíme.
Krok 3
Čínskou polévku s nudlemi a žampiony podáváme posypanou čerstvými bylinkami, případně najemno nakrájenou jarní cibulkou.
- Žampiony můžete nahradit třeba shiitake nebo jinými vhodnými houbami či jejich kombinací.
- K česneku a zázvoru je možné přidat také nakrájenou jarní cibulku.
- Polévku lze dochutit také rybí či ústřicovou omáčkou, citronovou šťávou nebo trochou rýžového octa.
- Originálnější vzhled pokrmu získáte, pokud polévku před podáváním posypete černými a bílými sezamovými semínky.