Jak upéct cukroví s amoniem | recept
Cukroví s amoniem | recept. Křehké těsto na slepované sušenky je nakypřeno amoniem. Amonium je cukrářské droždí a dostane se koupit v drogerii. Kypří se jím těsta na perníky, sušenky a jiné pečivo nízkých tvarů. Amonium je cítit během pečení po čpavku. Při správném dávkování v pečivu žádný pach nezanechá. Při výrobě těst s amoniem musejí být všechny ingredience studené, jen tak se pečivo s ním povede. Sušenky z následujícího receptu se mohou obalovat v cukru, slepovat marmeládou nebo krémem i zdobit různými polevami. Proto uvádím jen základní recept na těsto.
Co je potřeba
- 300 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 1 vejce
- na špičku nože amonia (5 g)
- 2–3 lžíce mléka
- citronová kůra
- kakao
Krok 1
Mouku promíchejte s cukrem, amoniem a citronovou kůrou. Přidejte celé vejce, mléko a na kousky pokrájený změklý tuk. Vypracujte těsto a rozdělte ho na dva díly. Jedno ochuťte kakaem. Nechte obě těsta hodinu v chladu odpočinout. Zabalte je do folie, aby neosychaly.
Krok 2
Odpočinuté těsto vyvalujte na silikonové nebo jiné nepřilnavé podložce. Těsto není nutné podsypávat moukou, nelepí se. Vykrajujte libovolné tvary z plátu tenkého asi 2 mm a vyzkoušejte na několika kouscích, jak se těsto chová v troubě, aby nevyskočilo příliš do výšky. V tomto případě byste museli vyvalovat ještě tenčeji.
Krok 3
Nemusíte péci jen jednobarevné cukroví, máte-li dostatek času a chuť, s těstem si pohrajte. Vykrajujte a skládejte podle fantazie. Vykrájené tvary pokládejte na plech s papírem na pečení.
Krok 4
Cukroví s amoniem pečte v předehřáté troubě 8–10 minut při teplotě 180 °C. Doba pečení je orientační, záleží na tom, jak je váš spotřebič nastaven. Hotové cukroví dozdobte podle vlastní úvahy. Na rozležení stačí několik málo dní.