Jak upéct makové koláčky | recept na makové cukroví
Makové koláčky | recept na makové cukroví. Cukroví z máku na vánočním stole není příliš obvyklé. Je to škoda, protože svým vzhledem i chutí příjemně zpestří kolekci slavnostního cukroví. K rozležení stačí krátký čas, náplň se postará o zvláčnění. Cukroví z máku stačí napéct týden před konzumací.
Co je potřeba
Těsto:
- 200 g hladké mouky (+ 2 až 3 lžíce navíc – po odležení těsta)
- 2 celá vejce
- 4 lžíce tekutého medu
- 85 g mletého máku
- 130 g másla nebo Hery
- špetka soli
- džem nebo marmeláda na náplň
- čokoláda na ozdobu
Krok 1
Mouku, umletý mák, vejce, změklý tuk a tekutý med se špetkou soli vymíchejte v těsto. Sůl se do těsta dává pro zvýraznění sladké chuti, nebojte se toho, cukroví nebude slané. Vymíchané těsto bude trochu lepit. Dejte ho nejméně na hodinu odpočinout, mák nabobtná.
Krok 2
Po odležení přisypte 2 až 3 lžíce mouky podle potřeby. Musíte vypracovat nelepivé těsto. Těsto si samo řekne, kolik mouky přidat. Nelze napsat přesné množství, protože vejce mají různou velikost a obsah vody v medu a lepku v mouce se liší. Přidávejte mouku po částech, těsto musí být vláčné, ne tuhé.
Krok 3
Z těsta odebírejte stejně velké kousky, ze kterých v ruce utvořte kuličky. Ty pokládejte na plech s papírem na pečení. Kuličky se při pečení „nerozjíždějí“, nabydou minimálně. Proto je můžete pokládat hustěji vedle sebe. Do každé kuličky udělejte obrácenou stranou vařečky důlek a naplňte ho marmeládou.
Krok 4
Plech s připravenými koláčky vložte do předehřáté trouby a pečte při teplotě 170 °C asi 12 až 15 minut. Doba pečení je orientační, řiďte se výkonem vašeho spotřebiče. Po upečení na každý, ještě horký koláček, položte čokoládovou pecku. Nemáte-li je k dispozici, nechte koláčky vychladnout a potřete čokoládovou polevou.