Jak na zeleninové pomazánky | recepty
Zeleninové pomazánky | recepty. Často svým klientům doporučuji, aby si připravovali pomazánky. Jenomže často nevědí jaké a většinou se uchylují ke svým „klasikám“. Dnes vám přináším tipy na zeleninové pomazánky. Dozvíte se, jak připravit pomazánku mrkvičkovou, špenátovou s vajíčkem a lahodnou z červené řepy s vlašskými ořechy. Všechny pomazánky jsou jednoduché, hotové během pár minut a jsou vhodné i pro děti.
Co je potřeba
Mrkvičková pomazánka
- 250 g polotučný tvaroh
- 100 g lučina
- 1 větší mrkev
- 1 jarní cibulka, příp. pažitka
- 2 vejce
- sůl, pepř
Špenátová pomazánka s vejcem
- 20 - 30 g máslo
- 1 střední cibule
- 80 - 100 g listového špenátu (může být i mražený)
- 2 stroužky česneku
- 4 ks vejce
- sůl, pepř
- 100 g lučina nebo polotučný tvaroh
Pomazánka z červené řepy
- 1 větší řepa nebo 2 menší
- 200 g měkký kozí sýr nebo lučina
- sůl, pepř
- 1 hrst vlašských ořechů
Krok 1
Mrkvičková pomazánka
Vejce uvaříme na tvrdo. Tvaroh smícháme s lučinou, solí, pepřem a nakrájenou jarní cibulkou. Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev. Uvařená vejce oloupeme a nastrouháme nahrubo a lehce zamícháme do pomazánky.
Krok 2
Špenátová pomazánka s vejcem
Na másle necháme zesklovatět cibuli. Čerstvý špenát překrojíme na půl a krátce orestujeme na cibulce společně s prolisovaným česnekem, aby se pouze zapařil a zmenšil svůj objem. Přidáme rozšlehaná vejce, osolíme, opepříme a za stálého míchání vajíčka opražíme. Směs necháme krátce vychladnout a poté smícháme s lučinou nebo tvarohem.
Krok 3
Pomazánka z červené řepy
Řepu uvaříme do měkka. Necháme vychladnout a oloupeme. Řepu nastrouháme najemno a smícháme s kozím sýrem nebo lučinou. Osolíme, opepříme a přimícháme nadrobno nakrájené vlašské ořechy. Pokud máme malé děti, ořechy raději nezařadíme (záleží na tom, jestli je umí rozkousat).