Jak připravit krůtí gyros | recept
Krůtí gyros | recept. Krůtí maso má oproti oblíbenému kuřecímu lepší nutriční hodnoty, někteří odborníci ho dokonce označují za superpotravinu, a je tudíž nepoměrně zdravější. Navíc jeho příprava nevyžaduje ani více pozornosti ani času, určitě si ho proto alespoň občas dopřejte. V následujícím receptu vám přinášíme inspiraci na velice jednouchou a výbornou úpravu tohoto drůbežího masa. Připravte si s námi krůtí gyros. Jde o velice rychlé a jednoduché jídlo, které navíc můžete pokaždé trochu jinak obměňovat a získáte tak pokaždé trochu jiné jídlo.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 200 g krůtího masa (stehenní nebo prsní řízky)
- 4 lžíce hořčice
- 2 lžíce řepkového oleje na marinádu + 1 na pánev
- sůl a pepř na dochucení
- koření na gyros
- svazek jarní cibulky
- 2 bílé papriky
- ledový salát
- 1 lžíci majonézy
- 1 lžíci zakysané smetany
- hrst kaparů
- špetku mleté papriky, bazalky a oregana
- pita chléb a hermelín k podávání
Krok 1
Nejprve si přichystáme marinádu. V misce metličkou prošleháme hořčici s olejem a kořením, aby se vše propojilo.
Krok 2
Krůtí maso propláchneme a nakrájíme na nudličky. Nasypeme do mísy s marinádou a důkladně promícháme, aby se maso obalilo. Nádobu uzavřeme. Takto naložené maso můžeme nechat v chladu do druhého dne. Maso pak bude křehčí.
Krok 3
Druhý den si opereme zeleninu. Cibulku nasekáme na kolečka. Papriku nakrájíme na proužky. Salát osušíme v odstředivce. Na pánev nalijeme trochu oleje a cibulku na něm opečeme. Jakmile začne zlátnout, přidáme na pánev maso a opečeme ho že všech stran doměkka. V mezičase si přichystáme dresink. V misce promícháme majonézu se zakysankou. Ochutíme kořením a bylinkami a případně nasekanými kapary. Nakonec přidáme na pánev ještě papriku a krátce orestujeme.
Krok 4
Pita chleba rozpečeme v topinkovači, rozřízneme v polovině, aby vznikla kapsa. Naplníme masem a zeleninou, pokapeme dresinkem, doplníme plátky hermelínu a podáváme.