Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct pégny (štruple) | recept

Jak upéct pégny (štruple) | recept

Jak upéct pégny (štruple) | recept. Pégny jsou druh obřadního pečiva, které se na Slovácku peklo v průběhu 19. století a někde se peče dodnes, přizpůsobené dnešním chutím. Jsou to proužky těsta pečené na obloukové formě a původně se sypaly cukrem a fenyklem. Tvar připomíná hřebínek, kterým se spínaly vlasy. Pégny se pekly u příležitosti narození dítěte a později i jako vánoční cukroví. Ingredience se v předpisech krajově liší, někde uvádějí fenykl, jinde anýz. Fenykl i anýz mají podobnou chuť, vyzkoušejte obojí. Koření dodá těstu zajímavý podtón. Správně by se měl kořením sypat i povrch pečiva, dnešním chutím to ale moc neodpovídá. Proto zvolte sypání dle vlastního uvážení.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.