Jak upéct pégny (štruple) | recept
Jak upéct pégny (štruple) | recept. Pégny jsou druh obřadního pečiva, které se na Slovácku peklo v průběhu 19. století a někde se peče dodnes, přizpůsobené dnešním chutím. Jsou to proužky těsta pečené na obloukové formě a původně se sypaly cukrem a fenyklem. Tvar připomíná hřebínek, kterým se spínaly vlasy. Pégny se pekly u příležitosti narození dítěte a později i jako vánoční cukroví. Ingredience se v předpisech krajově liší, někde uvádějí fenykl, jinde anýz. Fenykl i anýz mají podobnou chuť, vyzkoušejte obojí. Koření dodá těstu zajímavý podtón. Správně by se měl kořením sypat i povrch pečiva, dnešním chutím to ale moc neodpovídá. Proto zvolte sypání dle vlastního uvážení.
Co je potřeba
- 250 g másla nebo jiného tuku na pečení
- 250 g moučkového cukru
- 750 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce drceného fenyklu
- 3 celá vejce
- ořechy, fenykl, anýz, cukr nebo cukrový máček na posyp
- vejce na potření
Krok 1
Mouku promíchejte s cukrem a tlučeným fenyklem. Některé staré receptury uvádějí místo fenyklu anýz, rozhodněte se sami, čemu dáte přednost. Obě koření mají podobnou sladkou chuť. Přidejte změklé máslo nakrájené na kousky a 3 celá vejce. Vypracujte těsto podobné lineckému.
Krok 2
Těsto se nelepí a nemusí se při dalším zpracováváním podsypávat moukou. Vyvalujte ho na silikonové nepřilnavé podložce nebo mezi dvěma papíry na pečení. Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm. Celý plát těsta potřete rozšlehaným vejcem, posypte ořechy a válečkem je zamáčkněte do těsta. Pomocí rádla nakrájejte proužky.
Krok 3
Pégny se pečou na obrácené formě srnčího hřbetu. Formu lze nahradit například plechovkou, sklenicí nebo válečkem obaleným alobalem. Jestliže chcete (lépe vypadá) pečivo drobnější, pečte ho na trubičkách k pečení kremrolí. Před vložením do trouby pečivo posypte krupicovým cukrem. Pečte při teplotě 190 °C asi 12 minut. Čas je orientační, přizpůsobte ho dle potřeby. Pégny musejí zrůžovět.
Krok 4
Pégny mají výbornou kořeněnou chuť samy o sobě, koření v těstě na dochucení stačí. Pokud nelpíte na tradici, vynechte sypání povrchu pečiva drceným kořením a cukroví sypte barevným máčkem. Drobné kousky, pečené na trubičkách pro kremrole, vypadají (a chutnají) dobře.