Jak na zdravou koprovku | recept
Zdravá koprovka | recept. Tato koprová omáčka je bez jakékoliv mouky, jejím základem je pouze cuketa nebo patizon. Příprava koprovky je snadná, chuť je výborná a nemusíte si dělat žádné výčitky. Stejný postup přípravy se dá využít i na fazolky na smetaně.
Co je potřeba
4 porce:
- 20 g máslo
- 1 střední cibule
- 300 – 400 g cuketa nebo patizon
- sůl, pepř
- 100 g lučina
- 250 ml mléko
- voda podle potřeby
- čerstvý nebo zavařený kopr
- xylitol nebo stévie na doslazení
- ocet nebo citronová šťáva
Krok 1
Patizon nebo cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání restujeme dozlatova, až cibule zesládne. Přidáme nastrouhanou cuketu nebo patizon a restujeme asi 5 minut, až bude zelenina měkká.
Krok 2
Přidáme kostku lučiny a mléko. Osolíme a opepříme. Krátce provaříme a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Podle potřeby zředíme vodou.
Krok 3
Dochutíme podle zvyku. Pokud použijeme zavařený kopr ve skleničce, většinou už není potřeba nijak doslazovat. V ideálním případě tedy nesladíme vůbec, případně použijeme xylitol nebo stévii.
Krok 4
Podáváme s vařenými brambory a vajíčkem nebo vařeným hovězím masem.