Jak na luštěninové pomazánky | recept
Luštěninové pomazánky | recept. Luštěniny jsou bohužel velmi opomíjené v našich běžných jídelníčcích. Jsou poměrně kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin a obsahují velké množství vlákniny. Nemusíme z nich připravovat pouze čočku na husto nebo hrachovou polévku. Luštěninové pomazánky mohou být zajímavou alternativou k tomu, co „namazat“ na chleba. Můžeme je rovněž použít jako dip k různým zeleninovým tyčinkám k svačině.
Co je potřeba
Papriková fazolová pomazánka
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 malá cibule
- 50 g červená kapie
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička tymiánu
- chilli paprička (podle chuti)
- 1 plechovka bílých fazolí
- 250 g polotučného tvarohu
- sůl, pepř
Pomazánka z červené čočky s jablkem
- 100 g červené čočky
- 100 g lučina
- 100 g eidamu 30%
- ½ středního jablka
- jarní cibulka
- sůl, pepř
Cizrnová pomazánka
- 1 plechovka cizrny (ideálně Bonduelle Vapeur – nejlepší chuť)
- 150 g cottage sýra
- 150 g bílého jogurtu okolo 3 % tuku
- sůl, pepř
- jarní cibulka
Krok 1
Papriková fazolová pomazánka
Cibuli nakrájíme nadrobno. Orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou kapii a restujeme do měkka. Ke konci přidáme také mletou papriku, drcený kmín a tymián a necháme rozvonět.
Mezitím si rozmixujeme ponorným mixérem scezené a propláchnuté fazole s polotučným tvarohem. Osolíme, opepříme a přidáme orestovanou směs s paprikou. Pomazánku promícháme a podle chuti můžeme přidat jarní cibulku nebo pažitku.
Krok 2
Pomazánka z červené čočky s jablkem
Červenou čočku uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Čočku přendáme do misky, přidáme lučinu a pořádně promícháme. Přidáme najemno nastrouhaný sýr, nastrouhané jablko, nakrájenou cibulku, sůl a pepř a spojíme.
Krok 3
Cizrnová pomazánka
Cizrnu propláchneme a přendáme do misky. Přidáme cottage sýr a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme jogurt, nakrájenou jarní cibulku, sůl a pepř a promícháme.