Jak upéct jednoduché dýňové řezy | recept
Jednoduché dýňové řezy | recept. Dýňových receptů není nikdy dost, proto Vám přinášíme jeden na jednoduché dýňové řezy. Přípravu zvládne i začátečník, navíc jsou výsledné řezy velmi zdravé, chutné a krásně vláčné. Návod, jak upéct jednoduché dýňové řezy, naleznete v následujících krocích.
Co je potřeba
- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 1 až 1 a půl hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek kokosového oleje (případně jiného rostlinného oleje či másla)
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 400 g dýňového pyré
- skořice, mletý muškátový oříšek, případně i mletý sušený zázvor
- rozinky dle chuti
- menší vyšší plech, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání nebo pečicí papír na vyložení
Krok 1
V míse vyšleháme vejce s třtinovým cukrem a posléze i se změklým kokosovým olejem a dýňovým pyré. Následně do směsi přisypeme špaldovou mouku, prášek do pečiva a koření. Vše důkladně promícháme. Nakonec do těsta vmícháme rozinky podle chuti.
Krok 2
Vyšší plech vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo jej vyložíme pečicím papírem a vlijeme do něj připravené těsto. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170–180 °C a řezy pečeme asi 35–45 minut. Pomocí špejle zjistíme, zda je těsto dostatečně propečené.
Krok 3
Dýňové řezy můžeme po vychladnutí potřít polevou – např. čokoládovou či citronovou nebo tvarohovým krémem, případně pouze oslazenou zakysanou smetanou. Chutnají však skvěle i samotné.
Tipy:
- Ingredience vyndejte z lednice s dostatečným předstihem, aby se stihly zahřát na pokojovou teplotu.
- Těsto je možné ochutit také vanilkou, kakaem či karobem. Přidejte do něj klidně i ořechy, kousky čokolády nebo strouhaný kokos.
- Třtinový cukr lze nahradit medem či rostlinným sirupem.
- Existují dva způsoby, jak získat dýňové pyré. Dýni oloupeme a nakrájíme na větší kousky, a buď ji podusíme s trochu vody, nebo upečeme v troubě doměkka. Následně dýni rozmixujeme na pyré. Dýňové pyré si můžete také zavařit, recept naleznete zde – Jak zavařit dýňové pyré | recept.