Jak upéct zdravější mandlové sušenky | recept
Zdravější mandlové sušenky | recept. Mandlové sušenky upečené podle receptu, který naleznete níže v tomto článku, skvěle poslouží jako zdravější náhrada kupovaných sušenek. Poradíme Vám i způsob, jak upéct tyto sušenky, aby bylo možné je slepit k sobě a využít je jako vánoční cukroví (samotné sušenky jdou takto samozřejmě využít také). Postup je velmi jednoduchý a budete potřebovat jen pár ingrediencí.
Co je potřeba
- 1 hrnek změklého másla (lze nahradit třeba kokosovým olejem)
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 BIO vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
- 2 vejce
- 2–2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 hrnek mletých mandlí
- špetka soli
- pečicí papír
Krok 1
V míse vyšleháme vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme povolené máslo a vše promixujeme. Posléze do těsta postupně zapracováváme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme i sůl a mleté mandle.
Krok 2
Z těsta rukama vyválíme malé kuličky, které vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými sušenkami ponechte dostatek prostoru.
Krok 3
Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 175–180 °C asi 15 minut, dokud nezezlátnou. Před podáváním je necháme vychladnout.
Mandlové sušenky se hodí ke sklenici mléka i šálku čaje nebo kávy.
- Mandle dodají sušenkám nejen úžasnou mandlovou chuť a vůni, ale také celou řadu cenných látek (např. velké množství bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, vitamín E, hořčík atd.).
- Jestliže do těsta přidáte o trochu více mouky (zhruba o půl hrnku), těsto můžete mezi 2 kusy fólie či pečicího papíru vyválet na tenký plát. Z něj následně vykrajujte pomocí hrnku či skleničky kolečka a pečte je jenom asi 8 minut. Sušenky poté můžete slepit krémem nebo je namočit do čokolády.
- Do těsta je možné vmíchat i plátky či kousky mandlí nebo čokolády. Plátky mandlí klidně přitlačte i na kuličky těsta před pečením.