Jak upéct svatomartinské ořechové rohlíčky bez kynutí | recept
Svatomartinské ořechové rohlíčky bez kynutí | recept. Svatomartinské hody jsou spojovány i se sladkými koláčky nebo jiným pečivem. Obzvláště oblíbené byly v minulých dobách také rohlíčky či podkovy plněné mákem, tvarohem, povidly nebo třeba vlašskými ořechy. V našem článku naleznete recept na svatomartinské ořechové rohlíčky bez kynutí. Postup je velmi rychlý a jednoduchý.
Co je potřeba
Na těsto je potřeba:
- 500 g hladké špaldové mouky
- 250 g povoleného másla
- 1 kostka droždí
- 1 vejce + 1 na potření
- 8 – 10 lžic mléka
- 8 lžic třtinového cukru
- špetka soli
Na náplň budeme potřebovat:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 ml mléka
- 80 g třtinového cukru
- 80 g mletých špaldových sušenek
Krok 1
Mleté vlašské ořechy smíchané s třtinovým cukrem zalijeme vroucím mlékem a nakonec do hmoty vmícháme mleté špaldové sušenky, které ji dostatečně zahustí.
Krok 2
Těsto připravíme následujícím způsobem: Do mísy nasypeme mouku, rozdrobíme do ní droždí a přidáme všechny ostatní suroviny. Z ingrediencí uhněteme hladké nelepivé těsto a ihned z něj můžeme začít vyrábět rohlíčky.
Krok 3
Hotové těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme rovnoměrný plát ve tvaru kruhu (můžeme si pomoci vykrojením těsta pomocí velké poklice). Kruh rozkrojíme na 8 stejných dílů.
Krok 4
Na horní okraj každého vzniklého trojúhelníku naneseme proužek ořechové náplně, kraje přehneme doprostřed, aby náplň nevytekla, a trojúhelník posléze zavineme do rohlíčku.
Krok 5
Rohlíčky položíme na plech vyložený pečicím papírem, pomažeme je rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté zhruba na 180 °C na 15 – 20 minut. Rohlíčky necháme vychladnout, můžeme je pocukrovat třtinovým moučkovým cukrem a podávat.
Do těsta můžete přidat vnitřek vanilkového lusku či vanilkový cukr a případně i citronovou kůru z chemicky neošetřeného plodu.