Jak na zdravou nakládanou červenou řepu | recept
Nakládaná červená řepa | recept. Nakládaná řepa patří mezi potraviny, které buď milujete, nebo nesnášíte. Pokud patříte mezi její příznivce, můžete vyzkoušet náš recept na zdravou nakládanou červenou řepu. Jedná se o velmi zdravou zeleninu, jejíž léčivé účinky Vám níže také popíšeme.
Co je potřeba
- 1 kg červené řepy
- 40 g třtinového cukru
- 10 g soli
- 1 bobkový list
- 5 kuliček celého pepře
- 500 ml vody
- 100 ml jablečného octa
- Vysterilizované zavařovací skleničky a víčka
Krok 1
Červená řepa je bohatým zdrojem mnoha vitamínů (např. kyseliny listové a dalších vitamínů skupiny B, vitamínu C a E atd.), minerálů (křemíku, vápníku, hořčíku, zinku, železa atd.) a dalších látek nezbytných pro správné fungování našeho organismu. Konzumace červené řepy snižuje krevní tlak, zlepšuje krvetvorbu, detoxikuje tělo, napomáhá trávení a v neposlední řadě má příznivý vliv na stav kostí, vlasů a nehtů.
Krok 2
A jaký je postup?
Neoloupanou červenou řepu omyjeme a uvaříme v celku doměkka, trvá to zhruba 40–80 minut v závislosti na velikosti bulviček. Následně vařenou řepu zchladíme pod tekoucí studenou vodou a necháme vychladnout.
Krok 3
Mezitím připravíme následujícím způsobem nálev: Do hrnce nalijeme vodu, přilijeme jablečný ocet a přisypeme cukr, sůl a koření. Vše necháme přejít varem, promícháme a odstavíme.
Krok 4
Vařenou řepu oloupeme a nastrouháme ji nahrubo nebo nakrájíme na hranolky či menší kousky.
Krok 5
Čisté zavařovací skleničky naplníme nastrouhanou či nakrájenou řepou a zalijeme dosud horkým nálevem.
Skleničky důkladně zavíčkujeme a řepu buď uskladníme v lednici, nebo ji zavaříme asi 15–20 minut při teplotě 85 °C. Sklenice necháme vychladnout dnem vzhůru.
- Nakládanou červenou řepu lze podávat jako přílohu k nejrůznějším pokrmům, případně z ní připravit salát, rizoto apod.
- Červenou řepu můžeme při nakládání doplnit čerstvým křenem, případně přidat pokrájené hlávkové zelí a cibuli.
- Nálev je možné ochutit také fenyklem, anýzem, novým kořením či kmínem.