Jak připravit vegetariánské lasagne | recept
Vegetariánské lasagne | recept. Lasagne jsou široké italské těstoviny zapečené nejčastěji s mletým masem a dalšími ingrediencemi. V našem článku naleznete recept na lasagne se zeleninou a bešamelem. Zeleninu v receptu můžete libovolně obměňovat podle sezóny a dostupnosti. Zkuste si připravit vegetariánské lasagne, které jistě zachutnají i všem „masožravcům“.
Co je potřeba
Co je potřeba (na koláčovou formu):
- asi 12 plátků lasagní, které není třeba předvařovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 ml pasírovaných rajčat
- 300 g cukety
- 2 středně velké mrkve
- sůl, pepř, pálivá paprika, čerstvé či sušené bylinky (např. bazalka, rozmarýn či oregano)
- 150 g strouhaného sýra
Na bešamel budeme potřebovat:
- 60 g másla
- 700 ml mléka
- 4 lžíce hladké špaldové mouky
- sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek
Krok 1
Nejprve uvaříme zeleninovou omáčku a bešamel. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek pak na plátky. Cibuli s česnekem osmažíme na olivovém oleji, přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev a cuketu a vše krátce orestujeme. Následně zeleninu zalijeme pasírovanými rajčaty a vše dusíme asi 15 minut. Pokud je potřeba, přilijeme trochu vody či zeleninového vývaru. Zeleninovou omáčku nakonec dochutíme solí, pepřem, paprikou a bylinkami.
Krok 2
Bešamel připravíme následujícím způsobem: V rendlíku rozehřejeme máslo, přisypeme špaldovou mouku a usmažíme klasickou světlou jíšku. Tu poté zalijeme mlékem a důkladně mícháme, dokud bešamel nezhoustne. Bešamel dochutíme solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
Krok 3
Do zapékací misky či formy rozetřeme tenkou vrstvu bešamelu, naskládáme na ni plátky lasagní (nebojte se je libovolně přelomit a vyplnit jimi celou plochu formy).
Další vrstvu bude tvořit zeleninová omáčka.
Krok 4
Takto vrstvy prostřídáme, dokud nám nedojdou všechny suroviny. Poslední vrstvu lasagní potřeme bešamelem a posypeme strouhaným sýrem.
Krok 5
Formu překryjeme alobalem a lasagne pečeme asi 30 minut při teplotě 180 °C. Nakonec alobal odkryjeme a lasagne dopečeme ještě zhruba 10 minut.
Lasagne podáváme třeba se zeleninovým salátem.
- Místo cukety a mrkve je možné přidat např. lilek, papriku, artyčoky, fazolové lusky apod.
- Výborné lasagne získáte také, pokud použijete listový špenát a mozzarellu či ricottu.
- Zeleninu můžete doplnit fazolemi, žampiony nebo jinými houbami, olivami, tofu, temphem nebo již zmíněným mletým masem.