Jak na palačinky s fíky | recept
Palačinky s fíky | recept. Asi neexistuje nikdo, komu by palačinky vyloženě nechutnaly. Díky neutrálnímu těstu jsou navíc velice univerzální, lze je plnit nasladko i naslano, jako náplň můžou vedle marmelád nebo pomazánek sloužit i zelenina nebo ovoce. Vyzkoušejte si jednoduchý recept na palačinky s fíky. Připravte si skvělý dezert v několika jedoduchých krocích.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 2 vejce
- 500 ml mléka
- 200 g hladké mouky (lze namíchat různé druhy, pamatujte ale, že celozrnné více sají, budete tak potřebovat více tekutiny)
- špetka soli
- olej na potření pánve
- 6 zralých fíků
- 2 lžíce medu
- špetka skořice
Krok 1
V prvním kroku si rozklepeme do mísy obě vejce, rozkvedláme je a za pomoci metličky, ručního šlehače nebo robotu zapracujeme po částech mléko a mouku, střídáme je, aby se v těstě netvořily hrudky.
Palačinky nutričně obohatíme, pokud místo obyčejné pšeničné mouky použijeme některé jiné a zdravější možnosti. Třeba pohanková mouka se na palačinky používala i v minulosti, těstu dodá trochu jiný chuťový rozměr a prospějete tak i svému zdraví. Klidně však můžeme nakombinovat klasickou pšeničnou mouku s její celozrnnou variantou nebo starší odrůdou špaldou. U celozrnných variant musíme počítat, že výsledná palačinka bude mít nejen tmavší barvu, ale bude mít i výraznější chuť.
Krok 2
Jakmile bude těsto hladké, přidáme ještě špetku soli, která nám zvýrazní chuť, a promícháme. Do hrnečku si nalijeme trochu oleje. Zlehka do něj ponoříme mašlovačku a přetřeme pánev a rozpálíme ji. Sběračkou tvarujeme tenké palačinky, opékáme do světle zlatava z obou stran. Hotové palačinky odkládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk, je-li to třeba. Pánev nemusíme potírat po každé palačince, ale dle potřeby. Záleží především na materiálu pánve.
Krok 3
Mezitím si přichystáme fíky. Ty nakrájíme na kostky. Nasypeme je do menšího hrnce nebo jiné pánve, lehce podlijeme, přidáme med a skořici, promícháme a necháme krátce podusit. Jakmile fíky trochu změknou, stáhneme je z plamene a necháme dojít. Hotové palačinky plníme fíkovou náplní, přeložíme na půl a podáváme.
Hotové nenaplněné palačinky vydrží několik dní v chladu, překryté potravinovou fólií. Fíkovou směs pak můžeme uzavřít do skleničky a plnit s ní palačinky až těsně před podáváním. Nejlépe však chutnají zatepla.