Jak upéct hruškovou bábovku ze špaldové mouky | recept
Hrušková bábovka ze špaldové mouky | recept. Pokud Vám doma zbylo pár hrušek, které už příliš změkly, zkuste je využít pro přípravu rychlého a velmi chutného a vláčného moučníku. Upečte si zdravou hruškovou bábovku podle našeho receptu. Níže Vás seznámíme s detailním postupem.
Co je potřeba
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 100 ml rostlinného oleje
- 150 ml bílého jogurtu
- 200 g špaldové mouky
- Půl balení prášku do pečiva
- 3 hrušky
- Špetka soli
- Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Krok 1
Hrušky patří mezi naše tradiční druhy ovoce. Oplývají nejen úžasnou chutí a šťavnatostí, ale také mnohými léčivými účinky. Hrušky Vám mimo jiné pomohou pročistit organismus a urychlit střevní peristaltiku, snižují krevní tlak a mají diuretické účinky a příznivý vliv na funkci ledvin. Navíc jsou vhodné i v případě, že chcete zhubnout, obsahují totiž velmi málo kalorií. Tepelnou úpravou se hrušky stávají lépe stravitelné.
Krok 2
A jaký je postup?
Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky poté vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny, následně do pěny přimícháme bílý jogurt a rostlinný olej.
Krok 3
Bílky ušleháme se špetkou soli dotuha. Hrušky oloupeme a nakrájíme je na malé kousky.
Krok 4
Vyšlehané žloutky důkladně promixujeme se špaldovou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Posléze do těsta vmícháme nakrájené hrušky a nakonec vše jemně promícháme se sněhem z bílků.
Krok 5
Hladké těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Bábovku pečeme při cca 160 °C asi hodinu dozlatova, necháme ji vychladnout a teprve poté vyklopíme a podáváme.
- Bábovku můžete připravit i v dvoubarevné variantě. Stačí do části těsta přidat kakao či karob. Světlou část těsta je možné dochutit vanilkou.
- Chuť hrušek podtrhnete, pokud je po nakrájení pokapete citronovou šťávou.
- Hruškovou bábovku lze ozvláštnit strouhaným kokosem, ořechy, skořicí, rozinkami či kvalitní hořkou čokoládou.