Jak připravit pikantní smažený patizon | recept
Pikantní smažený patizon | recept. Patizon patří mezi tykve, stejně tak jako dýně či cuketa. Smažený patizon představuje jednu z nejoblíbenějších úprav této zeleniny. Zkuste si jej však připravit trochu netradičně – s pikantním nádechem nebo třeba velmi ostrou chutí. Jak připravit pikantní patizon smažený v těstíčku, se dozvíte na následujících řádcích.
Co je potřeba
- 1 středně velký patizon
- 4 stroužky česneku
- 4 chilli papričky (množství upravte podle požadované pikantnosti a podle pálivosti papriček)
- Sůl, pepř, chilli koření, pálivá paprika nebo jiné oblíbené koření
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- Hladká špaldová mouka dle potřeby
- Rostlinný olej na smažení
Krok 1
Patizon je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Převážnou většinu plodu tvoří voda a navíc obsahuje malé množství sacharidů a kalorií. V patizonu nalezneme velké množství vitamínů a minerálů (např. draslík, železo a mnoho dalších). Pravidelná konzumace patizonu Vám mimo jiné pomůže vyčistit střeva, dále podporuje trávení, snižuje hladinu tuku v krvi a pomáhá tak předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Krok 2
A jaký je postup?
Patizon nakrájíme na plátky široké zhruba půl centimetru. Jednotlivé plátky patizonu oloupeme a zbavíme vnitřku se semínky.
Krok 3
Následně každý plátek potřeme pikantní směsí, kterou připravíme smícháním prolisovaného česneku, pokrájených chilli papriček, soli a koření.
Krok 4
V míse rozšleháme vejce s mlékem a podle potřeby přisypeme špaldovou mouku. Ušleháme hladké těstíčko, které by mělo mít hustší konzistenci. Těstíčko osolíme a opepříme, případně jej můžeme dochutit i čerstvými či sušenými bylinkami.
Plátky patizonu namočíme do těstíčka a osmažíme je z obou stran na rozpáleném oleji.
Krok 5
Pikantní smažený patizon můžeme podávat třeba s bramborovou kaší nebo vařenými brambory a s čerstvou zeleninou.
Do těstíčka můžete přidat trochu bílého vína nebo mléko nahradit pivem.