Jak připravit salát z vařeného květáku | recept
Jak připravit salát z vařeného květáku | recept. Květákový salát poslouží jako lehký oběd nebo svačina. Díky přidanému sýru a vejcím je salát z vařeného květáku poměrně sytý. Jako přílohu zvolte pečivo. Množství jednotlivých ingrediencí můžete upravit podle sebe, recept berte jako osvědčený základ. Jednou z chutných variant je náhrada sýra libovolným druhem šunky.
Co je potřeba
- 1 středně velký květák
- 3 vejce uvařená natvrdo
- malá plechovka sterilovaného hrášku
- 200 g oblíbeného tvrdého sýra
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
- 100 g majolky
- 3 větší rajčata
Krok 1
Nejprve si připravte květák. Květák rozeberte na růžičky, omyjte ho a v osolené vodě uvařte do poloměkka. Poté jej sceďte a nechte vychladnout.
Krok 2
Tvrdý sýr rozstrouhejte na větší nudličky nebo nožem nakrájejte na hranolky. Sýr vyberte podle toho, který máte v oblibě a chutná vám.
Krok 3
Vejce uvařte natvrdo a studená nakrájejte na kostičky. Rajčata nakrájejte na menší kousky. Místo klasických rajčat můžete do salátu přidat cherry rajčata, mají výraznější chuť. Cherry rajčata stačí překrájet na poloviny.
Krok 4
V misce promíchejte květák, okapaný hrášek z konzervy, vejce a sýr. Směs osolte, zakápněte citronem a kdo chce, může přidat mletý pepř.
Krok 5
Na závěr přidejte rajčata a majolku. Salát zlehka promíchejte a před podáváním vychlaďte. Část majonézy lze nahradit bílým jogurtem.