Jak připravit restovaná játra s opékanou zeleninou | recept
Restovaná játra s opékanou zeleninou | recept. Játra sice nepatří k nejoblíbenějším pokrmům, ale čas od času bychom je do jídelníčku zařádit měli. Následující recept patří k velmi jednoduchým a rychlým, směle se do něj může pustit i naprostý začátečník. Kromě jater k tomuto receptu budeme potřebovat i zeleninu – mrkev, cuketu, cibuli, ale i jiné druhy dle chuti. Díky krátkému opečení zůstane zelenina pevná, ale zároveň se díky tepelné úpravě rozvine lépe její chuť, ostatně i po nutriční stránce je mrkev a cuketa cennější tepelně upravená.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 3-4 porce:
- 400 g jater (vepřových nebo drůbežích, případně kombinace)
- trochu mléka
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- sůl a pepř na dochucení
- 4 jarní cibulky
- 1 cibuli
- 2 mrkve
- 1 menší cuketu
- koření na grilovanou zeleninu
- 1-2 lžíce slunečnicového oleje
Krok 1
V prvním kroku si játra naložíme do trochy mléka, klidně je tak nechte přes noc. Budou měkčí. Játra následně odblaníme a zbavíme zbytků žlučovodů. Poté je nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme trochu slunečnicového oleje. Ztlumíme plamen a játra na něm opečeme dozlatova.
Krok 2
Dále zbavíme jarní cibulku ovadlých a jinak nežádoucích částí a nasekáme ji na kolečka. Když už jsou játra skoro hotová, přisypeme na pánev jarní cibulku a všechno spolu ještě chvíli restujeme.
Krok 3
V mezičase oloupeme cibuli, mrkev a cuketu. Cibuli nasekáme nadrobno, mrkev i cuketu překrojíme na poloviny a pak je nakrájíme na plátky. V jiné pánvi rozehřejeme také trochu oleje. Nejprve na něm necháme zpěnit cibuli, následně přidáme mrkev a za občasného míchání necháme restovat. Dále asi po pěti minutách přisypeme na pánev cuketu a všechno necháme opékat dozlatova. Nakonec ochutíme kořením na grilovanou zeleninu.
Krok 4
Hotová játra opepříme a osolíme dle chuti. Játra rozdělíme na porce, podáváme je s opékanou zeleninou, ideální přílohou jsou samozřejmě brambory v nejrůznější podobě, ideální pár však tvoří s americkými brambory. Dobrou chuť!