Jak vyrobit zdravý ostružinový džem | recept
Zdravý ostružinový džem | recept. Ostružiny právě dozrávají, a pokud se Vám poštěstí najít keř s velkými plody, budete mít za chvíli nasbírané dostatečné množství pro přípravu domácího džemu. Avšak ty malé, lesní, oplývají zase výraznější a sladší chutí. Ostružinový džem je velmi chutný a chuťově výrazný. Zkuste si vyrobit zdravý ostružinový džem podle našeho receptu.
Co je potřeba
- 1 kg ostružin
- 500 g třtinového cukru
- 10 g přírodního citrusového pektinu
- Případně trochu vody na podlití
- Zavařovací skleničky a víčka
Krok 1
Ostružiny patří mezi velmi zdravé bobulovité ovoce. Nalezneme v nich velké množství vitamínu C, vitamínů skupiny B, železa, hořčíku, vápníku a mnoha dalších cenných látek. Ostružiny zlepšují zdravotní stav, zvyšují imunitu, podporují regeneraci organismu, pomohou proti chřipce, nachlazení, bolesti v krku a kašli, v neposlední řadě dokážou zastavit rakovinné bujení.
Krok 2
A jaký je postup?
Ostružiny důkladně omyjeme a odstraníme případné zbylé stopky a lístky. Následně je nasypeme do hrnce a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Kdyby se ostružiny připalovaly, podlijte je trochou vody, ale obvykle to není nutné.
Krok 3
Ostružiny poté rozmixujeme ponorným mixérem, přisypeme třtinový cukr (asi 3 lžíce si necháme pro smíchání s citrusovým pektinem) a vše promícháme. Směs povaříme na mírném ohni asi 3 minuty.
Krok 4
Nakonec vmícháme pektin rozmíchaný v třtinovém cukru, vše opět promícháme a krátce prohřejeme. Můžeme provést talířovou zkoušku, a pokud džem není dostatečně hustý, přidáme lžičku kyseliny citronové. Džem podle chuti dosladíme.
Krok 5
Horkým džemem naplníme vysterilizované zavařovací skleničky, zavíčkujeme je a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Ostružinový džem se skvěle hodí na palačinky a do mnoha dalších moučníků, do jogurtu apod.
- Ostružinový džem můžete dochutit skořicí, hřebíčkem nebo vanilkou. Z bylinek je možné přidat třeba mátu.
- Dospělí ocení kombinaci ostružin a rumu nebo amaretta.
- Pokud jste nasbírali velmi sladké ostružiny, přidejte do džemu šťávu z poloviny citronu.