Jak na špagety ala carbonara bez vajec | recept
Tato jednoduchá variace na špagety carbonara je výborným řešením, jak nahradit vejce v případě, že je nemůžete jíst ze zdravotních důvodů nebo obáváte-li se rizika salmonely. Falešné carbonara uspokojí vaši chuť na těstoviny carbonara s nádechem lehkosti a stravitelnosti, která vás překvapí.
Co je potřeba
- 220 g špaget v suchém stavu
- 1 kelímek smetany ke šlehání (200 g)
- 100 g anglické slaniny nebo slaniny
- 60 g sýru parmazánového typu
- 1 větší stroužek domácího česneku (nebo alespoň dva kupované)
- sůl, pepř (nejlépe čerstvě mletý)
Uvedené množství je pro dvě porce.
Krok 1
Nejprve nalijeme do velkého hrnce dostatečné množství vody (alespoň tři litry), vodu osolíme a přivedeme k varu. Špagety uvaříme dle návodu „al dente“ tedy „na skus“. Anglickou slaninu nebo slaninu nakrájíme na drobné kostičky a vložíme na teflonovou pánev (nebo jinou pánev s nepřilnavým povrchem). Osmažíme na středním plameni a mezitím si oloupeme česnek.
Krok 2
Necháme slaninu pustit tuk a opékáme dokřupava. Poté přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět. Česnek smažíme jen krátce, aby nám nezhořkl. Na závěr přilijeme smetanu ke šlehání a pozvolna ji varem redukujeme zhruba na polovinu. Omáčka nám postupně zhoustne na požadovanou konzistenci – vařečka zanechává na pánvi viditelné stopy. Osolíme a opepříme dle chuti.
Krok 3
Uvařené špagety důkladně smícháme s hotovou omáčkou a udržujeme v teple. Sýr parmazánového typu nastrouháme najemno. Těstoviny servírujeme na talíře, sypeme sýrem a ozdobíme lístky čerstvé bazalky. Nejlépe chutná tato italská rychlovka ihned po uvaření.
Chcete-li špagetám ala carbonara dodat ještě více italské chuti, použijte namísto slaniny nebo anglické slaniny pravou pancettu. Pancetta (v Itálii nazývaná někdy též ventresca di maiale) je italská slanina vyráběná z bůčku, na rozdíl od klasické slaniny se však neudí.