Jak připravit květákový popcorn | recept
Květákový popcorn | recept. Existuje mnoho skvělých způsobů, jak upravit květák. Květákový popcorn určitě patří mezi ně. Pokud si jej chcete zkusit připravit, vyzkoušejte náš recept. Postup, který je opravdu velmi jednoduchý, naleznete v následujícím článku. Výsledný pokrm poslouží jako skvělá chuťovka a navíc obsahuje spoustu cenných látek, jelikož se popcorn připravuje ze syrového květáku.
Co je potřeba
- 1/2 středního květáku
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžíce rostlinného oleje
- Sůl, mletá paprika (nebo třeba kari či jiné oblíbené koření), sušené bylinky
Krok 1
Některé cenné látky se vařením květáku ničí, proto je velmi vhodné konzumovat jej syrový nebo jen krátce tepelně upravený. Květák je cenným zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínů A, C, E a K, vápníku, draslíku, hořčíku, manganu, železa, zinku a mnoha dalších látek nezbytných pro správné fungování lidského organismu.
Konzumace květáku mimo jiné přispívá ke snížení rizika vzniku cukrovky a rakoviny tlustého střeva a dalších orgánů, má příznivý vliv na funkci srdce, podporuje imunitní systém, zlepšuje trávení, pročišťuje ledviny a močové cesty a urychluje metabolismus. Je také velmi vhodný při redukční dietě.
Krok 2
A jaký je postup?
Květák důkladně omyjeme, osušíme jej a rozdělíme na malé růžičky.
Krok 3
Koření, cukr a sůl nasypeme do uzavíratelné misky či skleničky, směs důkladně promícháme s rostlinným olejem a poté do misky nasypeme kousky květáku a protřepáváním je obalíme ze všech stran. Pro lepší spojení chutí můžete květák před konzumací nechat půl hodiny odležet v lednici.
Krok 4
Květákový popcorn podávejte samotný nebo se zeleninovým salátem.
- Pro pikantní chuť přidejte špetku chilli. Koření můžete smíchat také s lahůdkovým droždím, které popcornu dodá lahodnou chuť a navíc také spoustu vitamínů skupiny B, vlákninu, bílkoviny a minerální látky.
- Zhřešit můžete o něco nezdravější variantou květákového popcornu, který se připravuje obalením růžiček květáku v buffalo omáčce a jejich následným upečením v troubě.