Jak přichystat pomazánku z pečeného lilku | recept
Pomazánka z pečeného lilku | recept. Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu a je příbuzný brambor a rajčat. Lilek lze poměrně snadno pěstovat i v našich zeměpisných šířkách. Má lehce houbovitou chuť. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a rychlá. Pokud jste jeho chuti ještě nepropadli, vyzkoušejte následující recept na pomazánku. Díky upečení v troubě nenasákne lilek tolik oleje jako při restování na pánvi. Doplňuje ho rajský protlak, jarní cibulka, hořčice, bylinky a pro milovníky ostrých jídel lze přidat i chilli papričky.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1lilek
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 rajčatový protlak
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička sušených a drcených chilli papriček
- sýr a pečivo k podávání
Krok 1
Nejprve si přichystáme lilek. Omytý ho i se slupkou nakrájíme na kolečka. Potřeme trochou olivového oleje, osolíme a rozložíme na plech potažený pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, záleží na síle plátků. Pokud máte lilek koupený mimo sezónu nebo větší kus v supermarketu, raději ho nechte před tepelnou úpravou posolený vypotit. Osušte uvolněnou tekutinu a teprve poté pokapejte olejem. U mladých a čerstvých plodů je tento krok nadbytečný.
Krok 2
Dále si nasekáme nadrobno jarní cibulky. V pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, cibulku na něm orestujeme.
Krok 3
Upečený lilek pak nakrájíme na malé kousky, případně rozmixujeme. Přidáme ho na pánev. Přilijeme rajský protlak, hořčici, vše zamícháme a necháme krátce prohřát.
Krok 4
Nakonec ochutíme solí a pepřem, případně chilli kořením nebo nasekanými chilli papričkami, kdo má rád pikantní chutě. Eidam nastrouháme najemno. Pomazánku naneseme na pečivo nebo chléb, posypeme sýrem a podáváme. Lilkovou pomazánku můžeme konzumovat ještě za tepla, ale výborně chutná i vychlazená.