Jak upéct litý koláč s rybízem | recept
Litý koláč s černým rybízem | recept. Černý rybíz je sice nejlepší utržený přímo z keře. Nicméně i koláč z tohoto letního ovoce není k zahození. Vyzkoušejte následující recept na jednoduchý litý koláč. Hotový bude raz dva a přitom si skvěle pochutnáte. Ingredience jsou měřeny hrnkem, proto můžete snadno znásobit nebo zmenšit dávku. Koláč je určen pro naprosté začátečníky, opravdu není co zkazit. Ale i zkušený pekař s ním sklidí zaručený úspěch.
Co je potřeba
Co si přichystáme:
- 2 hrnky ovoce (černý rybíz, jahody, maliny apod.)
- 1 vejce
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- 1 tvaroh
- 3 lžíce vody
Na drobenku budeme potřebovat:
- 4 lžíce másla
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
Krok 1
V prvním kroku nasypeme všechen cukr do mísy a rozklepneme k němu vejce. Následně šleháme, dokud nevznikne hustá světle žlutá pěna. Do ní po částech zapracujeme prosátou mouku s kypřicím práškem. Dále přidáme tvaroh a zamícháme, aby bylo těsto hladké. Nakonec ho rozředíme ještě opatrně vodou.
Krok 2
Pekáč klasických rozměrů vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo ho vyložíme pečicím papírem. Poté do pekáče nalijeme těsto a stěrkou uhladíme povrch.
Krok 3
Ovoce zbavíme zbytků větviček a lístečků, řádně propereme a naházíme na těsto. S černým rybízem, který je velice výrazný, můžete kombinovat jakékoli další ovoce – jahody, maliny, borůvky.
Krok 4
Troubu rozehřejeme na 180 °C a mezitím si připravíme drobenku. Do mísy nasypeme potřebné ingredience a rukama zpracujeme do sypké konzistence. Následně drobenkou posypeme povrch koláče.
Krok 5
Pokud by se vám množství drobenky zdálo příliš velké, zbytek sesypte do sáčku a dejte jednoduše zmrazit. Koláč pečeme asi 20 minut, až kraje zezlátnou a ovoce se rozpeče. Necháme zchladnout a podáváme.
Tvaroh můžete v těstě vynechat. Těsto pak bude více připomínat klasický piškot. Tvaroh potom můžete se dvěma lžícemi mléka rozmíchat a poklást jím povrch koláče ještě před ovocem.