Jak pečovat o dřevěná kuchyňská prkénka
Jak pečovat o dřevěná kuchyňská prkénka | rady a tipy. Dřevěné prkénko může být nejen tradičním pomocníkem při vaření, ale také skvělým doplňkem do kuchyně. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o materiál, který neustále pracuje, je potřeba se k prkénku chovat šetrně a zacházet s ním jinak než s plastovými či silikonovými materiály.
Co je potřeba
- citrón
- ocet
- včelí vosk či ošetřující olej
Krok 1
Dřevu vadí nadměrné máčení ve vodě nebo v agresivních saponátech, což je ještě horší než voda samotná. Dbejte na to, aby na dřevu dlouho nezůstávaly zbytky jídla, šťávy z ovoce či zeleniny se lehce vsáknou dovnitř. Nenechávejte rozhodně prkénka dlouho odmáčet, nemyjte je v myčce a nechávejte je volně oschnout na vzduchu. Po pouhém utření utěrkou stejně není dřevo úplně suché a zandáním do skříňky si bude materiál zbytečně uchovávat vlhkost, čímž se ničí.
Krok 2
Teplota
Vysoká teplota prkénka ničí. Vyhnout byste se myčce měli nejen z důvodu zbytečně dlouhého namáčení, ale právě i kvůli vysoké teplotě.
Na prkénka zároveň nepokládejte teplé hrnce, pánve či plechy a neumisťujte prkénko do oblasti ploten na sporáku, protože jinak se začnou ve dřevě tvořit spáry a prasklinky.
Krok 3
Mechanické poničení
Pochopitelně i nesprávným mechanickým zacházením můžete prkénko znehodnotit. Řeč je především o naklepávání masa či o přílišném tlačení na čepel nože.
Krok 4
Aromatické a barevné potraviny
Některé potraviny zanechávají na dřevě buď skvrny nebo zápach, kterého se jen tak nezbavíte. Jedná se například o česnek, cibuli a ryby. Zkuste sáhnout po octu či citrónu, který v některých případech pomůže, a navíc prkénko vydezinfikuje. Ani s jedním to ale nepřehánějte a vždy prkénko ještě omyjte pod teplou tekoucí vodou.
Krok 5
Péče o prkénko
Na dřevěná prkénka lze koupit speciální ošetřující oleje či vosky. Nejznámějším pomocníkem je včelí vosk a dodává prkénku lesk a odolnost proti nasáknutí vlhkosti, pachu a změně barvy. Navíc zaceluje některé drobnější prasklinky.