Jak připravit studenou jahodovou polévku | recept
Studená jahodová polévka | recept. Jahodovou polévku jsme mívali doma v období dozrávání jahod často. Jako děti jsme milovali jahody a rodiče je pěstovali na velké ploše. Tomuto sladkému jídlu jsme ale neříkali polévka, byla to, jak se říká na Plzeňsku, merenda. Dodnes ji dělám, sejde-li se velké množství jahod, jen s malým vylepšením. Recept jak na to vám nabízím v dnešním článku.
Co je potřeba
- 750 g jahod
- sklenka bílého vína
- cukr podle chuti
- kelímek husté smetany
- 2 kávové lžičky škrobu
Krok 1
Odstraňte kališní lístky z jahod, plody omyjte a nakrájejte na plátky. Rozdělte jahody na dvě části. K jedné přidejte sklenku bílého vína, cukr a povařte 1 minutu.
Krok 2
Rozmíchejte 2 lžičky škrobu ve velmi malém množství vody a promíchejte s horkými jahodami. Ihned odstavte a nechte vychladit.
Krok 3
Druhou část jahod rozmixujte na kaši bez jakýchkoliv přísad. Hustou kaši ze syrových jahod vmíchejte do vychladlé směsi.
Krok 4
Přidejte hustou smetanu, promíchejte a doslaďte podle chuti. Polévka se jí vychlazená, dělávaly se k ní lívance z kynutého těsta. Dobrou chuť!