Jak připravit chřestový salát s vejci | recept
Chřestový salát s vejci | recept. Chřest je sezonní lahůdkovou zeleninou. Jeho sezona je zhruba od poloviny května do konce června. Chřest je u nás poměrně málo využívanou zeleninou, ačkoliv jeho pěstování u nás bylo v některých oblastech tradicí. Jeho pěstování je poměrně náročné a tomu odpovídá i jeho cena. Čerstvý chřest je na trhu poměrně krátkou dobu a zaslouží si větší pozornost. Vybrat si můžete mezi bílým a zeleným chřestem, oba jsou vynikající. Co takhle zkusit salát s vejci podle následujícího receptu?
Co je potřeba
- 300 g chřestu
- 2 hrsti polníčku
- 3 natvrdo vařená vejce
- 1-2 jarní cibulky
- 100 g bílého jogurtu
- 50 g majonézy
- lžíce hořčice
- citronová šťáva
- sůl
- rajče na ozdobu
Krok 1
Chřest oloupáme, odkrojíme tužší konce a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vejce uvaříme natvrdo a necháme vystydnout. Omyjeme a osušíme polníček. Jarní cibulku i s natí pokrájíme nadrobno.
Krok 2
Na zálivku smícháme bílý jogurt s majonézou a hořčicí. Osolíme, opepříme a kdo má rád, přidá 1-2 stroužky utřeného česneku. Do směsi přimícháme pokrájenou cibulku a podle chuti okyselíme šťávou z citronu.
Krok 3
Jestliže jste koupili hustý jogurt a výsledná zálivka je příliš hustá, nařeďte ji trochou salátového oleje. Pak přidejte pokrájenou jarní cibulku a popřípadě dochuťte.
Krok 4
Uvařený vychladlý chřest pokrájejte na menší kousky, promíchejte s polníčkem a vejci. Rozdělte na porce, přelijte zálivkou a ozdobte plátky rajčete. Salát můžete promíchat v misce a pak teprve rozdělit na porce. Je to výhodnější, salát lépe dochutíte, ale výsledek není příliš fotogenický. Ať vám chutná!