Jak připravit domácí bylinkovou paštiku | recept
Domácí bylinková paštika | recept. Pokud máte rádi paštiku, ale zároveň se obáváte složení té kupované, zkuste si připravit domácí. Postup, jak připravit domácí paštiku s bylinkami, naleznete na následujících řádcích. Recept se hodí i pro začátečníky, je totiž velmi rychlý a jednoduchý. Navíc můžete při výrobě domácí paštiky zužitkovat přebytky čerstvých i sušených bylinek.
Co je potřeba
- 500 g kuřecích jater
- 200 g másla + dalších 100 g na zalití (není nutné)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- 50 ml smetany
- čerstvé i sušené bylinky
Krok 1
Jaké bylinky se hodí do paštiky?
Můžete použít třeba tymián, rozmarýn, bazalku, majoránku, saturejku, medvědí česnek, ale klidně i estragon, šalvěj či oregano. Paštiku skvěle ochutí také muškátový květ či oříšek, pepř, nové koření, mletá paprika, apod.
Krok 2
A jaký je postup?
Kuřecí játra očistíme a zbavíme zejména blanek a žilek. Poté je nakrájíme na kousky, cibuli pak na jemno a česnek na plátky.
Krok 3
Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla a přidáme očištěná a pokrájená játra. Osmažíme je zprudka ze všech stran. Potom plamen stáhneme, k játrům přisypeme česnek a cibuli a vše ještě asi 3 minuty opečeme. Nakonec pánev odstavíme z plotny a játrovou směs zalijeme smetanou.
Krok 4
Ještě horká játra vložíme do mixéru, ochutíme je solí, pepřem, mletým muškátovým oříškem a sušenými bylinkami a důkladně je rozmixujeme.
Krok 5
Následně do játrové hmoty postupně zapracováváme zbylé máslo, které jsme předem nechali povolit.
Krok 6
Paštiku ihned nalijeme do čistých a suchých uzavíratelných skleniček. Do každé skleničky vložíme snítku nebo lístky čerstvých bylinek a vše zalijeme horkým máslem. Paštiku necháme vychladnout a ztuhnout. Ať Vám chutná!
- Do paštiky je možné přidat oříšky (např. pistácie či mandle), sušené brusinky apod. Pro zvýraznění chuti pak použijte trochu alkoholu, např. vína, brandy či koňaku (játra alkoholem zalijte a poduste je, dokud se alkohol neodpaří).
- Místo kuřecích jater můžete zvolit játra krůtí. Bezmasá varianta se dá připravit např. z fazolí, tofu či šmakouna.
- Paštiku lze po promixování propasírovat přes síto, zbavíte se tak kousků jater i cibule a česneku, paštika tedy bude jemnější.
- Pokud paštiku chcete uchovat déle čerstvou, zavařte ji (na mírnou teplotu asi 2 hodiny).